Русија

Од Петра Првог до Николаjа Романова и Путина: Дан Државне заставе Руске Федерације (ВИДЕО)

Русија званично слави Дан заставе од 1994. године али руска тробојка се користи већ три стотине година. До 19. века била је првенствено део поморске културе, али jе Петар Први прогласио државном
Од Петра Првог до Николаjа Романова и Путина: Дан Државне заставе Руске Федерације (ВИДЕО)© РИА Новости/ Виталий Белоусов

Руска тробојка позната је свуда у свету и служила jе као инспирација за друге словенске земље које су након ослобођења бирале боје за своје националне заставе. Бела, плава и црвена боја постале су симбол панславизма и слободе.

Русија званично слави Дан заставе од 1994. године када jе ступио на снагу указ бившег руског председника Бориса Јељцина. Тробојка jе први пут званично подигнута изнад Беле куће у Москви 22. августа 1991. године, заменивши црвену са српом и чекићем. Истог дана, на хитној седници Врховног савета РСФСР, усвојена је резолуција да се бело-плаво-црвена тробојница сматра националном заставом Русије.

Иако се бело-плаво-црвена застава користи више од 300 година, не постоји званично тумачење боја, али је најчешћи следећи симболички опис:

"Бела боја симболизује чистоћу, независност и мир. Плава је боја вере, оданости и правде (такође подсећа на плаву боју хаљине Богородице, која се сматра симболом Русије). Црвена је симбол храбрости, снаге и храбрости, служећи као подсетник на сународнике који су дали своје животе у интересу заштите отаџбине."

Сваке године, 22. августа, Руси – како у Русији, тако и у диjаспори – славе оваj државни празник. Ове године су најактивнији Руси на Кипру, коjи су прошетали улицама Никозије са заставом другом 54 метра. 

Oд Петра Првог до Владимира Путина

Руска застава створена је заједно са првим руским ратним бродовима и до 19. века била је првенствено део поморске културе. Почетак употребе руске бело-плаво-црвене заставе на копну повезан је са географским открићима руских морепловаца.

Све до 19. века, руски морнари су на обалама припојене земље подизали спомен крст. Али 1806. године појавила се нова традиција. Руска експедиција истражила је обалу Јужног Сахалина и подигла две заставе на обали. Андрејева застава славила је заслуге морнарице, државна бело-плаво-црвена застава – нови посед Русије.

На боковима чизме Петра I биле су насликане беле, плаве и црвене пруге. А 1693. године, одред Петрових малих бродова отпутовао је на Соловетска острва под заставом једнаких хоризонталних белих, плавих и црвених пруга.

Ширење државне бело-плаво-црвене заставе успорено је 1858. године, када је Одељење за оружје Хералдичког одељења сената преузело иницијативу за промену руске државне заставе.

За скоро век и по, застава Русије се много пута мењала. У новембру 1990. владина комисија за развој новог државног симбола решила је проблем заставе брзо и без икаквих контроверзи: Русија је користила бело-плаво-црвену заставу више од 300 година историје и ова застава је брзо била враћена у употребу.

25. децембра 2000. године, уочи новог века и новог миленијума, усвојен је Савезни уставни закон "О државној застави Руске Федерације". Закон одређује правни статус и правила коришћења руске заставе.

Државна застава Руске Федерације је правоугаона плоча, од три једнаке хоризонталне траке: горња је бела, средња је плава и доња је црвена.  Однос дужине и ширине заставе је 2:3.

Честитке стижу и из космоса 

Русија има лепу традицију да космонаути на Међународноj свемирској станици честитаjу суграђанима државне празнике.

Дан заставе ниjе изузетак. 

Космонаути Роскосмоса Олег Кононенко, Николај Чуб и Александар Гребјонкин честитали су Дан руске заставе са Међународне свемирске станице. Николај Чуб је приметио да их застава на МСС подсећа на њихов дом, где недостају вољенима.

"Наша застава представља јединство народа који настањују Русију, нашу жељу за духовношћу и снагу захваљујући којој Русија одржава свој суверенитет. За нас, космонауте, застава на станици је и подсетник на нашу родну Земљу, где је наша породица. чекају нас пријатељи, где раде хиљаде специјалиста, захваљујући којима смо успели да одемо на орбиту Земље", додао је он.

Дан заставе се навелико слави по целоj земљи – од концерта на Црвеном Тргу до хуманитарних проjеката. Према истраживању ВЦИОМ спроведеном у августу 2023. године, тријада државних симбола – грб, застава и химна – изазиваjу узвишена осећања међу Русима. Чак 72 одсто анкетираних Руса осећа понос и дивљење због химне Руске Федерације, а 68 посто и 64 одсто заставе и грба.

image