Свет

"Њујорк тајмс": Руска застава постала најтраженији аксесоар у Западној Африци

За Африканце, руска тробојка је "кул" и симбол борбе против колонијализма
"Њујорк тајмс": Руска застава постала најтраженији аксесоар у Западној Африциwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Млади људи у престоницама Западне Африке машу заставама на протестима или док јуре кроз градове на мотоциклима. Кројачи их шију на десетине дневно у уским уличицама. Таксисти их стављају на своје инструмент табле.

У мору застава које се високо вијоре у налету патриотског жара у Буркини Фасо, Малију и у последње време Нигеру, земљама које су недавно доживеле војне ударе, црвено-бела и плава застава Руске Федерације постала је уобичајена. Иако има политички призвук, застава је и "аксесоар", модни додатак попут илустрација Че Геваре пре једне генерације на Западу, пише "Њујорк тајмс".

Како је Русија направила продор у неке земље западне и централне Африке, њена застава је била највидљивији знак ширег геополитичког померања у региону. "Руска застава је постала симбол отпора у западној Африци, повезана са антизападним и антифранцуским ставовима", рекао је Кајл Волтер, шеф истраживања у технолошкој компанији "Логика".

Како је толико руских застава тако лако завршило у престоницама западне Африке, тема је спекулација међу аналитичарима и неким западним дипломатама који тврде, без доказа, да је руска влада финансирала њихову дистрибуцију како би проширила свој утицај.

Руске заставе и кошуље са темом заставе представљају добар посао за кројаче, наводе продавци које је интервјуисао лист. Минијатурна застава за аутомобил кошта 80 центи. Кошуље у бојама руске заставе продају се за 3 долара, а највеће заставе по чак 6 долара.

Застава је и политички став. Многи млади Африканци виде Русију као антиколонијалну силу, која је ту да им помогне да одбаце колонијалну прошлост и напишу ново поглавље националне историје која нема никакве везе са експлоататорским западним земљама, корупцијом и сиромаштвом.

Како су, после пучева, наде у економске могућности и друштвени напредак у оквиру партнерства са Француском и Западом све мање, апетит за моћним савезником у виду Русије је порастао, објашњава лист.

За сада, ентузијазам према Русији тек треба да се преточи у политички утицај Москве у Нигеру, где и даље преовладавају пројекти Кине, Турске и западних земаља, закључује "Њујорк тајмс".

image