Русија

Упознајте "квадригу": Први роботизовани самоходни минобацач

У борбеном комплету "квадриге" налази се 16 минобацачких граната, што омогућава више удара пре допуне муниције
Упознајте "квадригу": Први роботизовани самоходни минобацачwww.globallookpress.com © MOD Russia

На форуму наоружања и војне опреме "Армија 2024", који је одржан у Москви протекле недеље, представљен је велики број модуларних роботизованих платформи, односно беспосадних земаљских возила различитих намена, која добијају све већи значај на савременом бојном пољу.

Једно од њих је и даљински управљани самоходни минобацач "квадрига", назван по истоименом роботизобаном возилу, на које је постављен минобацач 2Б11 калибра 120 мм. Главни циљ интеграције артиљеријског оруђа на беспосадно возило је повећање борбене ефикасности и ватрене моћи мањих јединица, уз истовремено обезбеђивање мобилности и прикривености, чиме се чува живот оператера.

Наоружана верзија "квадриге" моћи ће уништава непријатељску живу силу, возила и утврђења, а поред даљинског, оператери имају и могућност управљања возилом на класичан начин.

Што се тиче ватрене моћи, минобацач 2Б11 има домет дејства од 7 км, када се користи стандардна невођена муниција и може испаљивати до 10 мина у минути. У борбеном комплету "квадриге" налази се 16 минобацачких граната, што омогућава више удара пре допуне муниције, а носивост возила је повећана како би могло да издржи оптерећење од муниције и додатне опреме неопходне за борбена дејства.

Сама шасија, у конфигурацији 4х4, дизајнирана је да се креће по суровом терену и притом задржи стабилност у борбеним условима. Прелазак из маршевског у борбени положај, и обрнуто, траје два минута, а возило може прећи укупно 800 км пре допуне батерије.

Максимална брзина му је 30 км/ч, што му уз низак ниво буке омогућава да током кретања између различитих ватрених положаја остане готово неприметан и доприноси фактору изненађења током напада.

Додатна предност "квадриге" је то што може користити ласерски вођену муницију у калибру 120 мм КМ-8 "гран" дизајнирану за олучене и глаткоцевне минобацаче. КМ-8 користи активно ласерско навођење и њиме се могу гађати стациониране и покретне мете.

Минимални домет паљбе је око 1,5 км, док је максимални девет км, што додатно повећава борбени потенцијал роботизоване платформе.

image