Русија

Беспосадни БМП-3 ускоро у зони СВО: Руска војска добија ново роботизовано возило

Борбени модул "синица" омогућава оператеру да возило контролише са релативно велике и сигурне удаљености употребом таблет уређаја
Беспосадни БМП-3 ускоро у зони СВО: Руска војска добија ново роботизовано возилоwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Од почетка Специјалне војне операције руске јединице на фронту тестирале су низ нових система и возила, а према речима генералног директора компаније "Ростех" Сергеја Чемезова у плану је и испитивање беспосадне варијанте возила БМП-3.

У интервјуу за "РИА новости", Чемезов је изјавио да се тренутно обављају испитивања беспосадног оклопњака и да би након њиховог окончања требало да уследи фаза тестирања у зони СВО.

Беспосадну верзију чувеног совјетског борбеног возила пешадије (БВП) развио је научно истраживачки институт "Сигнал" и то уградњом даљински управљаног борбеног модула "синица". Ова компонента омогућава оператеру да возило контролише даљински, са релативно велике и сигурне удаљености употребом мобилне контролне станице, односно таблет уређаја, чиме се чува живот посаде.

Роботизација возила обављена је уградњом електричних подсистема на контролне табле, а и даље постоји опција управљања наоружањем и возилом из његове унутрашњости. 

На основу доступних података процењује се да ће роботизовани БМП-3 имати максималну брзину од 70 км/х, аутономију кретања од 600 км, док само наоружање зависи од конкретне варијанте. Тако прва задржава стари топ у калибру 100 мм као примарно и мањи аутоматски топ у калибру 30 мм као секундарно наоружање, уз спрегнути митраљез у калибру 7,62 мм.

Друге две варијанте су "удар" и "вихор" наоружане ДУБС-ом са аутоматским топовима 2А42, односно 2А72 у калибру 30 мм, спрегнутим митраљезима ПКТМ и лансерима за дејство противоклопним вођеним ракетама система "корнет-м".

Четврта варијанта је инжењерско возило намењено за разминирање, због чега је опремљено плугом за активирање и уклањање мина, као и ДУБС-ом са митраљезом у калибру 12,7 мм.

Возила су први пут приказана јавности током војно-техничког форума "Армија 2022" и представљају одличан пример све интензивније роботизације, имајући у виду претње са којима се оклопна возила сусрећу на савременом бојном пољу - попут дронова-камиказа.

Уколико се беспосадни БМП-3 покаже добро у зони СВО, очекује се и модификација других руских оклопњака, а једно од њих може бити и ловац тенкова "спрут-сд" што је наговестио и сам Чемезов.

image