Русија

Скинута ознака тајности: Британија и Француска планирале рат против СССР-а

Лондон и Париз су 1940. године, као и данас, ковали планове против Русије, а како би јавном мњењу оправдале своје агресивне планове, служили су се пропагандом и лажним информацијама
Скинута ознака тајности: Британија и Француска планирале рат против СССР-аGetty © Daily Herald Archive/National Science & Media Museum/SSPL

Документи из Руског државног војног архива са којих је скинута ознака тајности указују да су Енглеска и Француска почетком 1940. донеле одлуку да започну рат против СССР-а – да ударе из Финске и са Кавказа, као и да створе "националну руску владу".

Те податке су добили совјетски обавештајци и чувани су у Руском државном архиву, а сада их је објавила Председничка библиотека.

Наиме, Енглеска, Француска и друге западне земље тада су деловале на исти начин као и сада када су део НАТО-а – кују агресивне планове против Русије. У суботу се навршава 75 година од како је ступио на снагу Северноатлантски споразум којим је створен НАТО.

Шта је у документу?

Председничка библиотека објавила је поруку народног комесара унутрашњих послова СССР Лаврентија Берије народном комесару одбране Клименту Ворошилову од 13. јануара 1940. године. Порука садржи информације које је Москви предао совјетски обавештајац из Париза, у то време чувени Лев Васиљевски.

Берија пише: "На последњој седници Врховног војног савета донета је одлука да се започну војне операције против СССР-а. На основу ове одлуке покренута је оштра антисовјетска кампања у свим новинама како би се јавно мњење припремило". Совјетски Савез је у том тренутку био у рату са Финском.

Међу онима који су подржавали рат против СССР-а били су генерали Вејганд, Гамелен, Горт, Ајронсајд. Управо су они закључили да би ваљало да се искористи совјетско-фински рат, да се увуку неутралне земље и да се на СССР удари не само са Кавказа, већ и са севера.

"Одлучено је да се у Финску пошаљу канадске трупе, од којих је једна дивизија већ стигла у Енглеску, које би заузеле луку Петсамо као базу за операције против Мурманска и Архангелска. Главни задатак је био да се окупира Лењинград, који би, по мишљењу савезника, требало да зада снажан ударац СССР-у", навео је Берија у писму.

Позивајући се на обавештајне податке, писао је да се, "од почетка непријатељстава против СССР-а планира стварање националне руске владе и објава опште мобилизације 'белих' емиграната".

Пропаганда неизоставни део борбе против Русије

"Све новине су пуне чланака о наводно великим поразима Црвене армије у Финској, објављују се бројне фотографије и користе кратки документарни филмови", навео је Берија и додао да је "протеклих дана послато 400 авиона, 200 тенкова и 6.000 војника из Бордоа у Финску".

Како би оправдали напад на СССР, припремали су акцију уз помоћ лажних вести.

Документ из архиве указује да је Енглеска, уз подршку Француске, хтела да изда збирку материјала који је препун манипулација у којима би изгледало као да је СССР одговоран за догађаје који су довели до Другог светског рата, док би Лондон и Париз, упркос реалности, изгледали "чисти".

Документ "Агенцијски извештај о покушајима Британаца и Француза да припреме и објаве 'Плаву књигу'" о англо-француско-совјетским преговорима у којој сву кривицу своде на СССР од 27. јануара 1940. године је такође објављен на сајту Председничке библиотеке.

Књига је требало да докаже свету да, док је "Енглеска поштено преговарала са Совјетским Савезом и намеравала да закључи пакт, бољшевици су све време играли двоструку игру и потписивањем совјетско-немачког уговора покренули Европски рат", наводи се у документу.

Информације о тим плановима је Москви доставио Гај Верџес, члан легендарне "Кембриџ петорке" – групе совјетских обавештајних агената који су деловали у иностранству. Верџес је 1940. године био службеник британске обавештајне службе МИ6 и радио је у одељењу које се бави ширењем дезинформација и активним спољнополитичким операцијама. Он је Москви пренео информације које указују да је Велика Британија заинтересована за сукоб између нацистичке Немачке и СССР-а.

Како је открио, објављивање ове збирке лажних информација је одложено за крај јануара или почетак фебруара 1940. године због, наводно, упорне жеље Француза да додатно извргну руглу СССР.

Осим тога, како је Верџес дојавио, Француска је веровала да оригинална верзија књиге није довољно "обелела образ Пољака", а и њихова улога у ометању англо-совјетских преговора је, чак и у фалсификованим документима, изгледала неприкладно.

Идеја о збирци се родила одмах по избијању совјетско-финског рата крајем новембра 1939. године, али никада није објављена – ни Велика Британија ни Француска нису имале времена за њу због војних успеха Немачке у западној Европи 1940. године. А до тада је рат између СССР-а и Финске већ био завршен.

image