Русија

Детаљно испитани оптужени за покушај убиства главне уреднице РТ Симоњан и новинарке Собчак

Средином јула прошле године, Федерална служба безвредности Русије (ФСБ) и полиција откриле су да украјинске специјалне службе припремају убиства Маргарите Симоњан и Ксеније Собчак
Детаљно испитани оптужени за покушај убиства главне уреднице РТ Симоњан и новинарке Собчакwww.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Истражни органи испитали су оптужене за припремање покушаја убиства главне уреднице РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарите Симоњан и руске новинарке Ксеније Собчак.

Испитана су сва претходно саслушана лица, како би се установиле све битне противречности у њиховом исказу.

Подсетимо, средином јула прошле године, Федерална служба безвредности Русије (ФСБ) и полиција су откриле да украјинске специјалне службе припремају убиства Маргарите Симоњан и Ксеније Собчак.

Тада су у Москви и Рјазанској области приведени неонацисти из групе "Параграф-88" који су извиђали радна места и адресе становања двеју руских медијских личности. Одузета им је аутоматска пушка "калашњиков" са патронама, гумене палице, ножеви, боксери и лисице.

Нападачи су потврдили да су припремали атентате по инструкцијама Службе безбедности Украјине и да им је обећана награда од 1,5 милиона рубаља за свако убиство.

Укупно је ухапшено осморо оптужених.

Маргарита Симоњан се обратила након што су руске безбедносне службе спречиле атентат на њу.

"Знам да су ти људи већ ухапшени. Мени је жао што осамнаестогодишњи момак, чији видео су ми показали, био индоктриниран, ја не знам шта је он читао, шта је гледао, ко је са њим разговарао, ко је њему помутио ум, па је одједном одлучио да је брига о сопственом народу компатибилна са узимањем новца од Украјине и украјинских служби за уништавање извора друштвеног мњења своје земље", рекла је она.

image