Русија

МСП Русије: Припрема атентата на Симоњан показатељ терористичке природе Кијева под патронатом Запада

Терористички акти украјине према руским новинарима и публицистима отпочели су у августу 2022. убиством Дарје Дугине
МСП Русије: Припрема атентата на Симоњан показатељ терористичке природе Кијева под патронатом Западаwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације указује да је припрема атентата на главну уредницу РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргариту Симоњан показатељ терористичке природе Кијева, те да од лицемерног "света" не очекују реакцију.

Према наводима ФСБ-а, осим Симоњан, мета је била и руска новинарка и политичарка Ксенија Собчак.

Како је Захарова навела ово је "још један покушај терористичког напада на Русе који је организовао кијевски режим под брижним патронатом западних кустоса"

"Тренутно, агенције за спровођење закона истражују све детаље", навела је оцењујући да су професионалне активности Симоњан и Собчек разлог за неуспешни покушај убиства.

Истакла је да Симоњан редовно добија претње и налази се на разним списковима.

"Ово није први пут да је спречен атентат украјинских специјалних служби на њу. Све што се дешава још једном показује терористичку природу режима Владимира Зеленског, који је одговоран за читав низ терористичких напада", указала је портпаролка Министарства иностраних послова, набрајајући терористичке акте у кијевској режији:

  1. У августу 2022. године диверзанти кијевског режима обрачунали су се са руским новинаром Дарјом Александровном Дугином;
  2. У марту 2023. године су покушали да убију оснивача ТВ канала Царград Константина Валерјевича Малофејева;
  3. У априлу 2023. године убили су војног коментатора Максима Јурјевича Фомина познатог као Владлен Татарски;
  4. У мају 2023, писац, публициста и јавна личност Јевгениј Николајевич Прилепин тешко је повређен.

Из МИП-а Русије истакли су и да не очекују реакцију међународне заједнице поводом украјинског покушаја да ликвидира Симоњан и Собчек.

"Мало је вероватно да ћемо чекати реакцију релевантних међународних организација. Патолошко лицемерје је дуго била политичка традиција на Западу", закључила је Захарова.

image