Русија

Руски тенкови постају нерањиви на дронове: Т-80БВМ готово да нема слабих тачака

Овакве модификације, пише "Ростех", су "неопходност диктирана борбеним искуством"
Руски тенкови постају нерањиви на дронове: Т-80БВМ готово да нема слабих тачакаwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Руски тенкови Т-80БВМ, за разлику од тенкова западне производње Оружаних снага Украјине, због своје додатне заштите, практично су нерањиви на нападе дроновима са кумулативном бојевом главом, наводи се у саопштењу "Ростеха".

"Данас је стандардна додатна заштита наших тенкова готово свеобухватна. Поред 'роштиља', постављена је додатна динамичка заштита за куполу са свих страна, двоструки бочни паравани са активним заштитним елементима који штите бокове. Традиционално тенкови имају потпуно неуништиве чеоне делове куполе и трупа", наводе из водеће компаније руске одбрамбене индустрије.

У саопштењу се додаје и да су тенкови опремљени прекривачима, који смањују њихов термални и радарски одраз, и отежавају њихово уочавање визуелним путем. 

Овакве модификације, пише "Ростех", су "неопходност диктирана борбеним искуством".

"Као резултат тога, домаћа возила готово да немају слабих тачака на којима може да их погоди дрон који носи кумулативну бојеву главу, што се не може рећи за тенкове Оружаних снага Украјине, посебно западне производње", додају из компаније.

Подсећања ради, тенкове Т-80БВМ производи "Омсктрансмаш" део концерна "Уралвагонзавода", који је подружница "Ростеха".

Ови тенкови се трупама испоручују са додатним средствима заштите, како би се повећала отпорност оклопњака на различите врсте муниције. У додатна средства спадају мрежасти паравани и решеткасти оклоп који покривају и штите погонски део возила и задњи део куполе, од дејства кумулативних граната, вођених пројектила и ФПВ дронова, као и "роштиљ", односно надстрешница која штити горњи део куполе од напада "одозго".

image