Русија

Захарова лидеру Тајвана: Лај може само да лаје, немамо проблема са Кином у питању границе

Лидер Тајвана није овлашћен да даје било какве изјаве у име Пекинга, истакла је званична представница руског Министарства спољних послова
Захарова лидеру Тајвана: Лај може само да лаје, немамо проблема са Кином у питању границеwww.globallookpress.com © Russian Foreign Ministry Press Service/Handout/Anadolu Agency

Русија и Кина су званично потврдиле да између њих не постоје територијални спорови, стога Москву не занима мишљење маргиналних политичара на ту тему, поручила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на изјаву лидера Тајвана Лај Чинг-теа да би Кина требало да одузме Русији одређене територије.

"Мишљења појединих маргиналних политичара, обузетих реваншистичким синдромима, могу да занимају било кога, али не и нас. Тако да Лај, кога су Американци подстакли на сепаратизам, може да лаје колико хоће. Ово неће донети ништа добро ни њему ни народу Тајвана", истакла је Захарова.

Међусобно одрицање од било каквих територијалних претензија између Руске Федерације и Народне Републике Кине забележено у Уговору о добросуседству, пријатељству и сарадњи од 16. јула 2001. године, указала је Захарова.

Како је подсетила, Москва и Пекинг су коначну тачку у решавању свих питања везаних за границу ставиле потписивањем Додатног споразума о руско-кинеској државној граници 14. октобра 2004. године.

"Тај став је потврђен у низу других заједничких докумената које су Кина и Русија усвојиле на највишем нивоу. Русија се доследно придржава принципа једне Кине, а Влада Кине је једина законита власт у тој земљи", истакла је Захарова.

С тим у вези, лидер Тајвана није овлашћен да даје било какве изјаве у име Пекинга и боље би му било да ближе сагледа економске проблеме острва и заузме конструктиван приступ предлозима руководства Кине за мирно уједињење са континенталном Кином, закључила је Захарова.

image