Русија

Захарова: Можда би кинеска морнарица требало да патролира Ламаншом

Ако европски комесар за спољну политику и безбедност позива европску морнарицу да патролира Тајванским мореузом, да ли, можда, ратне морнарице држава азијско-пацифичког региона треба да доплове до Ламанша, упитала је руска званичница
Захарова: Можда би кинеска морнарица требало да патролира Ламаншомwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Русија није дала одобрење Борељу да говори у њено име, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментаришући изјаву европског званичника.

Европски комесар за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је рекао да Европа мора активно да учествује у овој ситуацији око Тајвана, који је од посебног значаја "у погледу економије, трговине и технологије" за њу. 

"Зато позивам морнарице ЕУ да патролирају Тајванским мореузом како би поново потврдили приврженост Европе слободи пловидбе у овој критичној области", поручио је европски званичник.

"Под један, Европска унија је само део Европе. Ми, Русија, нисмо дали Борељу дозволу да говори у име целе Европе", написала је Захарова на Телеграму. Друго, наставила је она, зар онда не би требало и да ратне морнарице држава азијско-пацифичког региона патролирају, на пример, Ламаншом?

image
VV inauguration
banner