Русија

Шта ће све Русија приказати на сајму наоружања у Египту: Беспилотне летелице, "панцир" и хеликоптери

Руску Федерацију на међународном сајму ваздухопловства у Ел Аламејну представљаће компанија "Рособоронекспорт"
Шта ће све Русија приказати на сајму наоружања у Египту: Беспилотне летелице, "панцир" и хеликоптериwww.globallookpress.com © Belkin Alexey/news.ru

Међународни сајам ваздухопловства званично је отворен у Египту, на аеродрому Ел Аламејн. У питању је први форум ове врсте који се одржава у једној арапској земљи, а како наводе из "Рособоронекспорта", дела водеће руске компаније одбрамбене индустрије "Ростех", Русија ће на догађају представити достигнућа сопственог војноиндустријског комплекса.

"'Рособоронекспорт' ће 'Међународном египатском сајму ваздухопловства 2024' демонстрирати најновија достигнућа руске одбрамбене индустрије у области авијације, ПВО и беспилотних система, тестирана у реалним борбеним условима", наводи се у саопштењу компаније.

Посетиоцима форума ће посебно бити приказанe извиђачке беспилотне летелице "орлан-10е" и "орлан-30", као и систем за борбу против беспилотних летелица РБ-504П-Е, у павиљону "Рособоронекспорта" биће представљени и системи ПВО "викинг", "тор-м2е", као и лаки преносни ракетни систем "верба".

Поред тога, посетиоци ће имати прилику да се увере у способности артиљеријско-ракетног система ПВО "панцир-с1м" у заштити објеката од напада широког спектра ваздушних претњи.

Нова ракета за "панцир"

Према мишљењу аналитичара, посебно интересовање ће привући најновија вођена ракета земља-ваздух веома малог домета ТКБ-1055 (позната и под ознаком 19Ја6, односно 19Я6), развијена за "панцир", која ће такође бити представљена у Египту. У питању је ракета која је посебно дизајнирана за уништавање малогабаритних дронова, а која је први пут представљена током московског сајма "Армија 2024".

Први заменик генералног директора компаније "Ростех" Владимир Артјаков је за РИА Новости још 2022. године говорио о развоју ове ракете. Он је тада рекао да нова ракета омогућава ефикасније гађање малих циљева са рекордне удаљености од 500 метара.

И ту се не мисли искључиво на беспилотне летелице, већ и на пројектиле вишецевних ракетних система, противрадарске и вођене ракете, прецизно вођену муницију, као и на наоружање авиона и хеликоптера.

Артјаков је навео и да се контејнер са четири ракете ТКБ-1055 може поставити уместо једне стандардне лансирне цеви за ракете 57Е6, док оригиналне верзија "панцира" има 12 таквих цеви. То значи  да би потпуним изостављањем стандардних ракета, нови "панцир-смд-е" могао да буде наоружан са 48 ракета веома малог домета.

Вреди подсетити и да је на "Армији 2024" приказана верзија "панцир-смд" која је имала седам цеви за дејство ракетама 57Е6 и пет контејнера са по четири лансирне цеви за лансирање ТКБ-1055, али није имала топове у калибру 30 мм.

Стручњаци верују да ће у контексту масовне употребе малих дронова у савременим борбеним дејствима, ТКБ-1055 бити веома тражен међу трупама.

"Овакви пројектили су, наравно, потребни. Данас се дронови све више користе на бојном пољу. За борбу против њих неопходно је користити различита средства, укључујући ракете малог домета", рекао је пензионисани пуковник руске војске Виктор Литовкин у интервјуу за руску редакцију РТ.

Борбени хеликоптери и ЛМУР

"Рособоронекспорт" ће на сајму у Египту приказати и вишенаменски борбени хеликоптер Ка-52 са извозном верзијом ЛМУР (легкая многоцелевая управляемая ракета), односне "лаке вишенаменске вођене ракете" познате и по ознаци "издељије 305".

У питању је ракета ваздух-земља намењена за уништавање широког спектра стационираних и циљева у покрету, дању и ноћу у свим временским условима. Домет ове ракете је око 14,5 км, што омогућава пилотима руских хеликоптера да дејствују по циљевима без уласка у зону дејства лаких преносних ракетних система ПВО.

Поред Ка-52, ЛМУР је и део наоружања хеликоптера Ми-28Н, а могу је користити и поједине модификације вишенаменског хеликоптера Ми-8, о чему је већ било речи.

Ова ракета се, заједно са Ка-52 и Ми-28Н, одлично показала у зони СВО, нарочито током прошлогодишње офанзиве украјинске војске, када су пилоти поменутих хеликоптера дословно десетковали оклопне и механизоване јединице непријатеља.

"Ка-52 се успешно користи од фебруара 2022. Опремљени су моћним оружјем и опремом за електронско ратовање. Веома ефикасан и поприлично добро заштићен модел хеликоптера. А ЛМУР вам омогућава да погађате оклопне циљеве и утврђења. То је универзална ракета", рекао је војни експерт Александар Широкорад за РТ.

Х-69 - крстарећа ракета са "стелт" карактеристикама

"Рособоронекспорт" ће, поред беспилотних летелица, система ПВО и борбених хеликоптера, у Египту приказати и вишенаменску "стелт" крстарећу ракету Х-69, која ће бити уврштена у арсенал наоружања вишенаменског борбеног авиона пете генерације Су-57 и његове извозвне верзије Су-57Е, наводи се у саопштењу компаније.

Према наводима руске компаније, Х-69 има повећан домет и дизајнирана је да дејствује по широком спектру стационираних циљева, укључујући и оне без радарског, инфрацрвеног и визуелног одраза. Ракета се може поставити и у унутрашње спремнике, али и на спољашње подвесне тачке авиона носача.

"У мисији лета се одреди путања ракете на малој висини. У систем управљања ракетама се може унети један или више задатака, како би се обезбедило усмеравање ракета на различите циљеве непосредно пре лансирања", наводе из "Рособоронекспорта".

Уз ракету, на штанду ће бити приказана и макета самог Су-57Е, међутим, према речима Литовкина, то не значи да Русија намерава да покрене извоз овог авиона у блиској будућности.

"Русија још не продаје Су-57. Ми само немамо много ових авиона у нашој војсци. Стога је рано говорити о извозном потенцијалу. Међутим, авион је изложен на форуму како би демонстрирао снагу и достигнућа руског војноиндустријског комплекса", навео је он.

Литовкин сматра да Русија треба да учествује на таквим међународним догађајима, упркос томе што је домаћи војноиндустријски комплекс сада усмерен на потребе Специјалне војне операције.

"Радимо за будућност. Наравно, неопходно је да нашу опрему изложимо у иностранству. Ово је демонстрација нашег наоружања и перспективе његовог развоја. Осим тога, на таквим форумима можете видети и шта нуде наше колеге, па чак и противници", закључио је он.

image