Русија

Амерички "патриот" ипак коришћен за дејство по руским авионима унутар Русије?

Руске деминерске јединице пронашле су бојеву главу ракете америчког система у Курској области
Амерички "патриот" ипак коришћен за дејство по руским авионима унутар Русије?Getty © Philipp Schulze/picture alliance

Деминери руског Министарства за ванредне ситуације открили су и уништили бојеву главу ракете земља-ваздух лансиране из система ПВО "патриот" америчке производње у Курској области.

"У протекла 24 часа деминерске јединице Министарства за ванредне ситуације Русије биле су укључене у извршавање задатака ради неутралисања експлозивних објеката. Бојева глава ракете система 'патриот' је откривена и уништена", наводи се у саопштењу поменутог министарства.

Додаје се и да су од упада украјинске војске у Курску област, деминери руског Министарства за ванредне ситуације уништили 314 експлозивних објеката и прегледали територију површине од око 24 хектара.

Будући да је бојева глава ракете америчког система ПВО пронађена у Курској области, може се претпоставити да је украјинска војска "патриотом" дејствовала из суседне Сумске области у Украјини у покушају да обори неки од борбених авиона, попут Су-34, који свакодневно пружају подршку руским јединицама на копну.

Ово представља одређену врсту преседана, будући да САД нису дозволиле Украјини да користе наоружање америчке производње за дејства по, односно изнад међународно признате територије Руске Федерације.

image