Русија

Колико је "патриота" уништено од почетка СВО?

До сада је према информацијама Министарства одбране Руске Федерације забележено укупно седам напада у којима су мете били амерички системи ПВО
Колико је "патриота" уништено од почетка СВО?Getty © Omar Marques

Руска војска је од почетка године уништила неколико јединица система ПВО "патриот" америчке производње, који се налази у оперативној употреби украјинске војске. Током данашњег дана, поједини извори из снага безбедности Русије су за ТАСС изјавили да су у Кијеву, у близини аеродрома "Жуљањи" уништене још две јединице америчког система.

Уколико се ова вест испостави као тачна, то ће бити четврти пут од почетка године да су Оружане снаге Руске Федерације погодиле положај на коме су се налазили амерички системи.

До сада је према информацијама Министарства одбране Руске Федерације забележено укупно седам напада у којима су мете били амерички системи ПВО.

Колико је "патриота" испоручено Украјини?

Као што је већ познато први системи америчке производње испоручени су Украјини у априлу 2023. године, а познато је да су украјински војници послати у земље НАТО на обуку за управљање "патриотима" два до три месеца пре тога.

До данас, према доступним подацима, Кијеву су испоручене укупно три батерије и четири додатна лансирна возила, која се највероватније држе у резерви и користе за резервне делове или као замена за оштећена/уништена возила. Сви испоручени системи распоређени су у оквиру 96. и 138. ракетне бригаде ПВО и користе верзије ракета ПАЦ-2 и ПАЦ-3.

Две батерије и два додатна лансирна возила испоручила је Немачка, једну батерију САД, а преостала два додатна лансера донирала је Холандија. Осим тога, постоје озбиљне индиције да су поједине државе у оквиру НАТО послале своје војнике који су задужени да управљају, или бар да помажу украјинским колегама у управљању овим системима.

Једна батерија система "патриот" састоји се од највише осам лансирних возила, радара, станице за управљање ватром, станице за напајање електричном енергијом и возила са антенама. Наравно, у зависности од потребе могуће је распоредити и неколико возила за транспорт и претовар муниције, тачније читавих лансирних контејнера јер је на "патриоту" присутан контејнерски систем допуне.

Што се тиче украјинских батерија, нема поузданих података о томе колико лансирних возила заправо имају. Стога се процене крећу од најмање четири до стандардних осам по батерији, што би значило да украјинска војска има између 12 и 24 лансера, не рачунајући четири резервна.

Према процени "Центра за међународне и стратешке студије", на коју се позива и Истраживачка служба америчког Конгреса, цена стандардне батерије (са осам возила) износи око 1,1 милијарду долара, а појединачна ракета ПАЦ-3 кошта око 4 милиона.

Ипак, треба нагласити да ова цена важи искључиво за домаће тржиште, тачније Оружане снаге САД, док се цена појединачне батерије за извоз процењује на око 2,5 милијарди долара, док једна ракета кошта 6 до 10 милиона.

Колико "патриота" су уништиле и оштетиле руске ракете?

Као што је већ поменуто, први "патриоти" су у Украјину стигли у априлу 2023. године, а руске снаге су већ 16. маја уништиле прве примерке америчког система. Како је тада саопштило Министарство одбране РФ током напада на Кијев употребом ракета "кинжал" уништен је један вишенаменски радар и пет лансирних возила "патриота".

Украјинска страна је ове тврдње одмах одбацила као нетачне, међутим двојица званичника главног покровитеља Кијева - САД - су убрзо признали да је амерички систем "највероватније оштећен, али не потпуно уништен".

Крајем маја 2023. године, министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да су руске трупе уништиле још један "патриот", такође у Кијеву где је и распоређена 96. противракетна бригада ПВО. Међутим, руски министар није саопштио које и колико компоненти је погођено, тако да није познато шта је тачно уништено у овом нападу.

Трећи случај дејства по америчком систему, забележен је тек 15. децембра 2023. године, а како је тада јавио војни дописник Јуриј Подољака, "патриот" је уништен током транспорта, на граници између Кијевске и Житомирске области. Према писању Подољака руске снаге су уз помоћ три "кинжала" уништиле "неколико лансера, једну радарску станицу и командно возило, заједно са неколико десетина ракета" америчког система.

Крајем фебруара 2024. године, објављен је и први снимак на коме се може видети уништавање једног дела батерије "патриота" и то на Херсонском правцу. Како се наводи у саопштењу Министарства одбране РФ везаном за овај догађај, украјинска војска је покушала да сакрије возила америчког система у село Чернобајевка, у близини међународног аеродрома који се налази на 20 километара удаљености од фронта, ваздушном линијом.

Током првог удара по америчком систему забележеног видео снимком, уништено је једно лансирно и једно возило за транспорт и претовар муниције. Такође, појавиле су се и информације да је током удара оштећена или уништена командна станица батерије, али за сада нема званичне потврде о томе

Две недеље након тога, 9. марта, руска војска је код Покровска у ДНР, употребом балистичке ракете оперативно-тактичког ракетног комплекса "искандер-м" уништила два лансирна возила "патриота", заједно са једним лансером система С-300. Као и претходни, и овај случај забележен је видео снимком.

Заправо, и за прва два возила се у почетку мислило да припадају систему совјетске производње, међутим каснијом анализом видео снимка установљено је да је реч о лансерима М901 који припадају "патриоту".

Свега четири дана после, 13. марта руско Министарство одбране саопштило је да је Војска РФ уништила још један "патриот" у Харковској области, без навођења осталих детаља.

Дакле закључно са данашњим нападом, могло би се закључити да је од маја 2023. до данас уништено или оштећено 10 до 15 лансирних возила и других компоненти америчког система ПВО.

Тачан број компоненти и средстава избачених из строја није могуће утврдити управо због тога што је од седам наведених случајева, видео снимцима забележено свега два. Разлог за то је што су, до скоро, Украјинци америчке системе држали у позадини - највише у околини Кијева - где оператери руских извиђачких дронова не могу неометано да обављају задатке извиђања и снимања.

Ипак, приметно је да су од почетка године украјинске снаге почеле да довозе "патриоте" све ближе линији фронта у настојању да спрече тактичке бомбардере Су-34, који свакодневно засипају непријатељске положаје десетинама "једрећих" авио бомби.

Такође, може се приметити да су амерички системи ПВО углавном уништавани ваздухопловним балистичким ракетама 9-С-7760 "кинжал" чија се вредност процењује на око милион долара и ракетама 9М723 комплекса "искандер-м", које коштају око два милиона долара по комаду.

image