Русија

НАТО покушава да испровоцира почетак отвореног рата са Русијом

Земље Алијансе се надају да ће Москва одговорити на провокације и да ће онда моћи да је оптуже да "напада цивиле у Европи" и да искористе пети члан северноатлантског Уговора који подразумева да се напад на једну чланицу блока сматра нападом на све, објаснио је бразилски аналитичар
НАТО покушава да испровоцира почетак отвореног рата са Русијомwww.globallookpress.com © MOD Russia

Државе НАТО-а, координирајући ударе Украјине на територију Русије, покушавају да изазову одговор Москве и тако директно започну рат уз све снаге Северноатлантске алијансе, изјавио је бразилски аналитичар Пепе Ескобар.

На маргинама Источног економског форума је, говорећи о  све чешћим нападима на територију Русије, Ескобар је приметио да су такви удари координисани на Западу јер кијевски режим не доноси самостално одлуке на стратешком нивоу.

"НАТО државе провоцирају Русију како би добиле одговор, који ће бити протумачен као 'Русија сада напада цивиле у Европи' и који ће омогућити коришћење петог члана северноатлантског Уговора који подразумева да се напад на једну чланицу блока сматра нападом на све", објаснио је Ескобар.

Руски председник Владимир Путин је раније рекао да Русија не жели сукоб са НАТО земљама, нема никакве територијалне претензије према њима, али Северноатланска алијанса на челу са Америком вештачки ствара проблеме, јер не жели да има конкурента каква је Москва.

"Русија нема никаквог разлога, никаквог интереса – ни геополитичког, ни економског, ни политичког, ни војног да ратује са НАТО земљама", нагласио је Путин.

image