Русија

Путин: НАТО је инструмент спољне политике САД, Русија жели окончање сукоба

Увођење санкција против Такера Карлсона показало би право лице модерне либерлано-демократске диктатуре у САД, рекао је председник Русије Владимир Путин
Путин: НАТО је инструмент спољне политике САД, Русија жели окончање сукоба© Tanjug/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

НАТО је инструмент спољне политике САД, а ако верују да им тај савез није потребан – то је њихова одлука, изјавио је председник Русије Владимир Путин, коментаришући односе бившег америчког председника Доналда Трампа са европским лидерима.

"Мислим да од НАТО-а уопште нема користи, он нема смисла. То је само једна ствар – инструмент америчке спољне политике. Али, ако САД верују да им овај инструмент није потребан, то је њихов одлука", рекао је Путин новинару Павлу Зарубину у видеу који је објављен на телеграм каналу Кремља.

Председник РФ је казао и да Русија жели да оконча сукоб у Украјини, као и да су у први мах то покушали да ураде мирним путем.

"Ми нисмо започели рат, већ само покушавамо да га зауставимо. У првој фази смо то покушали да урадимо мирним путем, уз помоћ споразума из Минска. Како се касније испоставило, они су нас вукли за нос", рекао је Путин.

Он је подсетио да су бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел и бивши председник Француске Никола Саркози јавно признали да нису имали намеру да испуњавају договоре, већ да им је циљ био куповина времена и наоружавање украјинског режима.

Путин је рекао и да једино због чега жали јесте што Руска Федерација није раније започела активна дејства у украјинском правцу.

"Једино због чега можемо да жалимо је што нисмо раније започели своје активне акције, верујући да имамо посла са пристојним људима", нагласио је он.

Коментаришући министарку спољних послова Немачке Аналену Бербок, председник Путин је казао да је она непријатељски расположена према Русији, али је такође непријатељски настројена према сопственој земљи – "она презире економске интересе Немачке".

"Људи попут немачке министарке спољних послова су, наравно, у овом случају непријатељски расположени према нашој земљи. Али, по мом мишљењу, она је непријатељски расположена и према сопственој земљи. Тешко је замислити политичара овог ранга да се са таквим презиром односи према економским интересима своје земље и свог народа", истакао је Путин.

Русија се не меша у америчке изборе

Руски председник је рекао и да би било непримерено да се Русија меша у изборни процес у Америци који је у току.

Путин је на питање ко је бољи за Руску Федерацију од могућих лидера САД – актуелни председник Џозеф Бајден или бивши председник Доналд Трамп, одговорио да је то Бајден, будући да је "искуснији и предвидљивији".

"Бајден. Он је искуснија особа. Он је предвидљив", навео је председник Русије.

Путин је најавио и да је Русија спремна да сарађује са било којим америчким лидером у ког тамошњи народ има поверења.

Руски председник је истакао, између осталог, и да бивши британски премијер Борис Џонсон, када је покушао да убеди Кијев да не преговара са Русијом, није могао да дође у Украјину без консултација са Вашингтоном.

Говорећи о нацизму, Путин је објаснио да садашња генерација Немаца не треба да сноси пуну политичку одговорност за све што је урадила нацистичка Немачка, већ да морамо да пођемо од данашње реалности и погледамо ко коју и какву политику води.

"Не верујем да данашња генерација Немаца треба да сноси пуну политичку одговорност за све што је урадила нацистичка Немачка. Немогуће је пребацити одговорност за оно што су Хитлер и његови послушници урадили на људе данашње генерације. И не само у Немачкој, већ и у другим деловима света, Европи и тако даље. Мислим да би то било неправедно. И уопште, лепљење ове етикете целом немачком народу је непоштена позиција", додао је он.

Путин о Такеру Карлсону

Говорећи о претњи хапшењем Такеру Карлсону после интервјуа у Москви, Путин је подсетио да је у данашњој Америци све могуће, наводећи пример Џулијана Асанжа.

"Асанж седи (у затвору), и скоро га се више нико и не сећа. Само њему блиски људи. Он је, у најмању руку, оптужен да је одао неке државне тајне. За Карлсона је то тешко рећи, јер он није помињао никакве тајне", рекао је руски председник.

Путин је додао и да би увођење санкција против Карлсона показало право лице модерне либерлано-демократске диктатуре у САД. Путин је истакао да би његово потенцијално хапшење било тужно.

Када је реч о самом интервјуу, руски председник је казао да није на њему да суди о његовом садржају, већ да је то на гледаоцима и читаоцима.

"Није на мени да судим колико је то на крају било смислено. Гледаоци, слушаоци и, можда, читаоци добијеног материјала – они морају сами да донесу закључак", рекао је Путин.

Председник Русије: Блинкен је наш човек

Руски председник Владимир Путин назвао је америчког државног секретара Ентонија Блинкена "руским човеком" и изнео историјске чињенице које то доказују.

Шеф државе је подсетио да је Блинкен раније говорио на тему јеврејских погрома.

"Неколико пута је причао о томе, да су његови рођаци, његов прадеда побегли из Русије од јеврејских погрома. У различитим земљама, у Европи, Сједињеним Државама, ова тема се стално отвара са циљем да се демонизује Русија, да се покаже какви варвари, какви ниткови и разбојници живе овде", истакао је руски лидер.

"У ствари, ако погледате оно што је рекао актуелни државни секретар, ако се погледа не на политичке слогане, већ на суштину проблема, много тога постаје јасније", рекао је Путин, па је додао:

"На пример, све то имамо у нашој архиви: прадеда господина Блинкена који је напустио Руску империју, рођен је, по мом мишљењу, негде у Полтавској губернији, а затим је живео и отишао из Кијева."

Према његовим речима, поставља се питање да ли Блинкен верује да је ово исконска руска територија: Кијев и суседне територије? Шеф руске државе је указао и на Блинкенове речи да је његов прадеда побегао из Русије од јеврејских погрома.

"У овом случају, у најмању руку, он верује да тамо није било Украјине 1904. године. Наиме, 1904. године, прадеда господина Блинкена је отишао из Кијева у Сједињене Државе, ако каже да је побегао из Русије."

"Очигледно је господин Блинкен наш човек", истакао је Путин.

image