Русија

Лавров: Први смо помогли Ираку у борби против тероризма, а и данас јачамо ирачке снаге безбедности

Између Москве и Багдада постоји политички дијалог на највишем нивоу у којем влада поверење, навео је руски министар и истакао да Ирак је један од водећих трговинских партнера Русије у арапском свету
Лавров: Први смо помогли Ираку у борби против тероризма, а и данас јачамо ирачке снаге безбедности© Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Русија је прва пружила руку пријатељства и послала најсавременије наоружање и технику Ираку када се суочио са терористима Исламске државе, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на отварању изложбе посвећене 80. годишњици дипломатских односа са том земљом.

Односи Русије и Ирака доживели су процват осамдесетих година прошлог века, навео је Лавров и подсетио да су ове две земље у априлу 1972. године потписале Споразум о пријатељству и сарадњи на основу ког су, уз помоћ руских стручњака, Ирачани градили индустријска предузећа, железнице, електране и друге објекте који су представљали основу националне економије.

Москва је тада била један од важнијих трговинских партнера Багдада, додао је Лавров.

"Када се Багдад суочио са најстрашнијим искушењем данашњице – међународним тероризмом у лику тзв. Исламске државе, Русија је међу првима пружила пријатељску руку помоћи. Ираку је без одлагања послато најсавременије руско наоружање и војна техника за одбијање терористичких напада", подсетио је руски министар.

И данас сарађујемо у јачању одбрамбене способности снага безбедности Ирака, навео је Лавров. Поред тога, постоји политички дијалог на највишем нивоу којим влада поверење, додао је руски министар.

Ирак је један од водећих трговинских партнера Русије у арапском свету и данас, нагласио је Лавров.

"Централни елемент наше практичне кооперације је, традиционално, индустријa нафте и гаса", рекао је Лaвров и додао да је општи обим инвестиција Руске Федерације у ирачки енергетски сектор више од 19 милијарди долара.

Основни удео имају руске компаније "Лукоил", "Гаспормњефт" и "Росњефт".

image