Русија

"Корнет" добија нови пројектил: Испитивања лаке ракете 9М134 се приводе крају

Ова ракета први пут је представљена током форума "Армија 2024"
"Корнет" добија нови пројектил: Испитивања лаке ракете 9М134 се приводе крају© Высокоточные комплексы

"Конструкторски биро приборостројенија" (КБП) из Туле, који је део "Високопрецизних комплекса", подружнице "Ростеха", приводи крају испитивања нове лаке противоклопне вођене ракете за ракетне системе "корнет", преноси ТАСС. 

Како је из бироа наведено за руску агенцију, тестови се одвијају добро.

"Испитивања лаке ракете 9М134 за уништавање оклопних возила се приводе крају и спроводе се успешно", поручују из КБП-а.

Иначе ова ракета први пут је представљена током форума "Армија 2024", а њена главна предност је што је готово четири пута лакша од осталих ракета из породице "корнет", које теже око 27 до 30 кг у зависности од варијанте.

Ово ће посади ових противоклопних ракетних система омогућити да носе већу количину пројектила, који се могу користити за обављање различитих задатака, и последично да дејствују по већем броју циљева.

Нова ракета опремљена је системом навођења који је отпоран на ометање, а навођење се обавља уз помоћ ласерског снопа, као и код осталих ракета за "корнет". Максимални домет паљбе је знатно нижи од свих претходних ракета и износи 3,5 км.

Будући да је 9М134 опремљена тандем-кумулативном главом, ракетом је могуће уништавати оклопна возила са средњим степеном заштите, укључујући и оне опремљене додатном динамичком заштитом, као и лака оклопна и неоклопљена возила.

image