Русија

Руси "корнетом" уништили возило удаљено скоро осам километара

Оно што овај случај издваја од других јесте рекордна дистанца са ког је циљ погођен и уништен
Руси "корнетом" уништили возило удаљено скоро осам километараwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Припадници Ваздушно-десантне војске (ВДВ) из Костромске области су коришћењем противоклопног ракетног система "корнет" уништили украјинско борбено возило пешадије (БВП) са рекордних 7.800 метара, саопштило је Министарство одбране РФ.

Како се наводи у саопштењу, у питању су припадници 98. Гардијске дивизије ВДВ распоређени на Артјомовском правцу у ДНР. Најпре су извиђачи ове јединице идентификовали непријатељску групацију састављену од два оклопна возила која су вршила ротацију.

Одмах по уочавању, извиђачи су проследили локацију и координате командном центру, након чега је наређено да дејство изврши Гардијски артиљеријски пук ВДВ из Костроме, и то употребом "корнета". 

Дејство је извршено из заклоњеног положаја, удаљеног импресивних 7.800 метара од мете у тренутку лансирања, а украјинско возило са све посадом је успешно уништено. Други непријатељски БВП је, недуго након тога, уништен артиљеријском ватром исте јединице.

Оно што овај случај издваја од других јесте рекордна дистанца са ког је циљ погођен и уништен, поготово када се узме у обзир да је домет основнe верзијe "корнетa" са старијим ракетама око пет и по километара. Међутим, како каже заменик команданта противоклопног вода "Зевс", његова јединица "сада има термовизијске нишанске справе на лансерима и у зависности од врсте ракете, могуће је дејствовати на дометима до десет километара дању и ноћу". 

Изјава заменика команданта сугерише да је све већи број јединица руске војске опремљен модернизованим системима "корнет-м", чији максимални домет јесте десет километара. Ипак, уништење циља са скоро осам километара удаљености представља огроман успех и нови рекорд када је у питању дејство противоклопним системима.

"Радио сам и са другим противоклопним системима, међутим 'корнет' их све надмашује у сваком смислу те речи. Ово је најбоље оруђе које сам користио", наглашава заменик команданта вода "Зевс".

Након успешног обављања борбеног задтака, посаде "корнета" и артиљерије брзо су промениле своје ватрене положаје и наставиле са радом.

image