Русија

Лавров: Руска војска ће засигурно избацити непријатеља из Курске области

Шеф руске дипломатије учествује на округлом столу посвећеном украјинској кризи у Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије уз учешће амбасадора из око 80 земаља
Лавров: Руска војска ће засигурно избацити непријатеља из Курске областиGetty © John Moore

Украјина уз директну подршку Запада учествује у терористичким нападима крупних размера на територију Руске Федерације, између осталог и у Курској области, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на округлом столу посвећеном украјинској кризи у Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије уз учешће амбасадора из око 80 земаља.

Украјинска војска, како је појаснио, гарантира цивилне циљеве, убија цивиле у Курској, Белгородској и у Брјанској области, а такође дроновима напада друге руске регионе.

"Руска војска ће засигурно избацити непријатеља и пограничних региона", нагласио је Лавров.

Рат не би био могућ да нема огромних количина војних испорука наоружања и муниције са Запада, нагласио је руски министар.

Запад је тај, упозорава он, који снабдева Украјину оружјем али притом Кијеву даје и пуну слободу што се тиче коришћења те војне технике.

"Тврде да, од када је оружје дошло у Украјину и од како га је украјинска војска примила, то више није њихово и Кијев може да ради шта хоће. Тако су рекли Столтенберг и Борељ, као и многи други политичари из ЕУ и НАТО", нагласио је Лавров.

Зато посета америчког државног секретара Ентонија Блинкена и британског министра спољних послова Дејвида Ламија Кијеву не представља ништа друго до инсценирани догађај.

"Ситуација је свима јасна", навео је Лавров и нагласио да Русија не сумња да је решење о укидању забране за коришћење оружја дугог домета одавно донето, али да сада покушавају да га потуре јавности на мало префињенији начин.

Русији је јасно да је Запад овај рат који води против Русије дефинисао као егзистенцијални и да има за циљ да јој нанесе стратешки пораз, указао је министар.

"Исти циљ су имале и друге велике историјске личности, попут Наполеона или Хитлера", подсетио је Лавров и додао да није узалуд што поједини западни политичари који су сачували разум упозоравају да би било кобно заборавити те лекције из историје.

НАТО Кијеву, како наводи, не шаље само оружје дугог домета већ и обавештајне податке својих Ваздушно-космичких снага који се користе за пораз циљева у дубини руске територије.

Управо западни специјалисти координишу ударе, а њихови циљеви су насеља, објекти енергетске и индустријске инфраструктуре, школе, вртићи и клинике, указао је руски министар.

"У питању су инструктори истих тих НАТО држава које су послале оружје Украјини. Стручњаци тврде да обична војска и не би могла да рукује таквим оружјем и да три недеље нису довољне за обуку. То раде страни инструктори", рекао је министар.

Тема данашњег састанка је "Украјинска криза. Терористичке методе кијевског режима".

Како је објаснила званична представница руског МСП-а Марија Захарова, догађаји овог формата ће омогућити отворену и искрену размену мишљења између дипломата о ситуацији око Украјине.

Русија регуларно излаже своју позицију на највишем нивоу како би она дошла до свих земаља, рекао је Лаворов и исткао да је Москва спремна да размотри сва питања која њени партнери имају на оваквим и сличним догађајима.

"Знамо да и Украјина и западне земље организују овакве догађаје, али они то раде у затвореном формату. Ми се ничега не стидимо и спремни смо да додатно предочимо информацију о развоју рата који је покренуо Запад рукама Украјинаца", рекао је министар.

Украјина привлачи радикалне исламисте за терористичке нападе

Украјинске специјалне снаге активно увлаче у своје терористичке делатности радикалне исламисте, указао је Лавров.

"Хвала свима присутнима на израженом саучешћу због терористичког напада у концертној сали 'Крокус сити холу' у марту који је однео животе 145 људи. Истрага и даље траје али је већ познато да постоји умешаност Главнe обавештајнe управe Министарства одбране Украјине", рекао је министар.

Постојао је детаљан план бега терориста кроз територију РФ, али то није једини случај када су се украјинске специјалне службе привукле радикалне исламисте у терористичке акције, указао је Лавров.

Појавила се информација да се изасланици украјинске обавештајне службе налазе на територији Сиријске Арапске Републике где врбују милитанте терористичких организација како би их укључили у своје нове, гнусне операције, указао је Лавров.

Кијев провоцира катастрофу сличну чернобиљској 

Лакомислене акције кијевског режима могу да доведу до катастрофе сличне чернобиљској од које ће пре свега страдати становници Европе, нагласио је руски министар.

У региону Курске области је ситуација напрегнута, додао је он и истакао да се и директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси који је недавно посетио Курску нуклеарку лично убедио да постоје трагови напада украјинских дронова.

Кијев и не крије да намерно напада на Курску нуклеарку, рекао је Лавров и додао да је Русија припремила посебне материјале у којима се налазе докази о стрељањима цивила, препрекама у евакуацији мештана угрожених области, убиства лекара хитне помоћи, волонтера и спасилаца и слично.

Истрага експлозија на Северном току се гура под тепих

Само они који се боје истине могу да верују у верзију коју су изнели европски медији о томе како се десио терористички напад на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, указао је руски министар.

"Петоро људи је седело, пило, шалило се и решило: 'А што да не разнесемо Северни ток'? Они су имали ронилачко искуство, наводно су изнајмили чамчић и запливали на њему до места изнад гасовода. Заронили, поставили експлозив и завршили", парафразирао је Лавров верзију медија.

Русија ће се борити за истиниту и транспаренту истрагу коју САД, Велика Британија и њихови савезници блокирају, тврдећи да потпуно верују националним процесима, нагласио је Лавров.

Москва није добила одговор ни од Немачке, ни од Данске и Шведске које су прекинуле истрагу, на руски захтев за правну помоћ у вођењу читавог процеса, нагласио је министар.

"Немачка истрага није транспарентна", рекао је Лавров и објаснио да се стидљиво под тепих гура истина о уништењу енергетског објекта који је требало да обезбеди даље благостање Берлина у социјалном и економом плану.

"Немци не смеју да наљуте САД, све што Вашингтон каже – мора да се испуни. Тужно је што су лидери Европе и немачке пристали на тај потчињен положај", нагласио је Лавров.

Одсвиран последњи акорд у прогону канонске УПЦ

Кијевски режим наставља да терорише и сопствено становништво, указао је руски министар и подсетио да је у Украјини усвојен закон који суштински забрањује канонску Украјинску православну Цркву (УПЦ).

То је финални акорд у прогону канонске цркве коју већ дужи низ година угрожавају украјинске власти, навео је Лавров. "Нападали су цркве, тукли парохијане и свештенике, одузимали црквену имовину, слали свештенство у затворе и одузимали им држављанство", указао је министар.

Имовина једине канонске православне цркве је отимана и предавана Православној цркви Украјине (ПЦУ) која је вештачки створена 2018. године, захваљујући тадашњем украјинском председнику Петру Порошенку и васељенском патријарху, додао је Лавров.

У ствари, то је била операција коју су подржале САД и њихов специјални изасланик за слободу вероисповести, нагласио је руски министар.

"Како би било слободе приморали су украјинског председника и патријарха на Фонару да започну истребљење канонске УПЦ. Створили су вештачку структуру која има једва мало присталица", нагласио је он.

Кијевски режим се бори против свега што има везе с руским светом, али је непријатељски расположен и према другим представницима националних мањина, указао је руски министар.

image