Русија

Ухваћени на делу: РТ открива како су деловали британски обавештајци у Русији, мета и Балкан (ФОТО)

Лондон је још 2014. године започео операцију у више корака за увлачење светске заједнице у глобални сукоб
Ухваћени на делу: РТ открива како су деловали британски обавештајци у Русији, мета и Балкан (ФОТО)www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Документи до којих је дошла Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) показују да су британски обавештајци деловали у Руској Федерацији прикривајући се да раде у политичком одељењу амбасаде у Москви.

РТ је дошао до снимака руске обавештајне службе који разоткривају активности британских дипломата. Такође, РТ је у поседу информација о акцијама Лондона који је још 2014. године започео операцију у више корака за увлачење светске заједнице у глобални сукоб.

У те сврхе је формиран Директорат за Источну Европу и Централну Азију при Форин офису. Предводио га је обавештајац Мартин Харис који је радио у амбасади у Руској Федерацији од 2014. до 2017. године. Познати руски новинар Михаил Звинчук који води Телеграм канал "Рибар" тврди да је на челу Директората сада Бен Фендер, и да је његов заменик Руперт Ејнли. 

Према подацима "Рибара", овај Директорат знатно је проширен 2022. године, а једна од операција која је била реализована под његовом контролом је и "Програм борбе против дезинформација и развоја медија" у којем су главну улогу имали медији Би-Би-Си и Ројтерс и група истраживачких новинара Белингкет (Bellingcat).

"Рибар" даље додаје да Директорат има две структуре: прву која има за циљ подршку Украјини и планира саботаже акција Руске Федерације, и другу у чијем су фокусу бивше земље СССР-а на простору централне Азије, Јужног Кавказа, Белорусије и Молдавије. 

Главне личности овог система су Филип Бартон, заменик британског министра спољних послова, Тим Бероу, саветник британског премијера за националну безбедност, Кристофер Џојс, заменик руководиоца Департамента за политику према Русији и челници HMG Russia Unit Џејмс Бир и Марк Дајмонд.

"Рибар" даље наводи да се део Директората, након одређених реформи, ујединио са Директоратом за одбрану и националну безбедност чији је главни задатак да координише рад МО Велике Вританије и Форин офиса по питањима националне безбедности. Као резултат формирано је посебно оделење Ukraine Campaign Unit које координише различите активности Форин офиса у контекту оружаног сукоба у Украјини, односно, бави се Русијом и Украјином.

"Рибар" тврди и да су Британци од 2022. већ неколико пута до сада реформисали оделења у чијем је фокусу спољна политика, што, како објашњава, казује да се Британци стално адаптирају на нове услове, што "на крају и доводи до резултата".

С друге стране, подаци ФСБ-а до којег је дошла руска редакција РТ показују да је Британија након почетка Специјалне војне операције престала да протерује руске дипломате како заузврат њихови запослени не би били протерани. Тако је МИ6 преплавио британску амбасаду агентима. Њихова имена су Џејмс Бир, Марк Дајмонд, Мартин Харис, Кристофер Џојс, Патела Блејк и Џесика Девенпорт.

Нека од њих, подсетимо, спомиње и "Рибар".

Документи из интерне мреже Форин офиса доказују да су одређене дипломате радиле у Директорату. На пример, Марк Дајмонд (фотографија 1), који је био запослен у економском одељењу британске амбасаде у Москви.

Британски обавештајци су покушали да се потпуно уклопе у културу Русије – неки су склапали бракове у Москви, а други су својој деци давали руска имена.

Имали су састанке са опозиционим активистима и новинарима које су обично организовали у граду, у амбасади (слика 2 – страни агент Максим Кац) и резиденцији амбасадора.

На пример, Џесика Девенпорт је била у контакту са адвокатом страног агента Владимира Кара-Мурзе Ејсмонтом, сарадником страног агента медија "Новаја газета" Липским (слика 3), активистом Мењајлом (фотографија 4) и ЛГБТ активистом Агапковим (слика 5).

Била је у контакту и са адвокатима који лобирају за интересе миграната, пошто су британске обавештајне службе знале да неконтролисана миграција може да угрози земљу.

Руска Федерација је због овога протерала шест британских дипломата из земље, а ФСБ је упозорила да ће се и друге њихове колеге, ако се не опамете, суочити са превременим прекидом њихових службених путовања у Русији.

И Балкан на удару британских обавештајаца?

Ипак, чини се, Русија и бивше земље СССР-а нису једине на мети Лондона. "Рибар" преноси да у оквиру британског Форин офиса постоји и посебан Директорат за информационе претње и утицај (Information Threats and Influence Directorate), а један од његових задатака је и "борба против дезинформација и развоја медија" која није усмерена само на постсовјетски простор. 

"Из докумената британске мреже агената утицаја Integrity Initiative, који су процурели још 2019. године, сазнали смо да се на Балкану формира мрежа лојалних медија. Кроз неко време требало је да раде као 'пригушивачи пропаганде Кремља'. Према информацијама о такозваном 'српском кластеру', у борби против руског утицаја, британска обавештајна структура је, на пример, полагала велике наде у Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС)", наводи се у текту који преноси "Рибар".

У њему даље пише да се паралелно с тим активностима на Балкану радило и на стварању велике мреже Јунајтед медија коју су финансирали инвеститори из Велике Британије. То, додаје се, није било финансијски исплативо, али је њихов циљ био да се преузме контрола над информационим простором Балкана. 

"Недавно је објављена преписка запослених у БИРН-у, која указује да учешће Лондона у том пројекту превазилази пуко финансирање портала. Међу донаторима има много компанија које раде са британским обавештајним службама, а запослене у организацији обучавају искусни обавештајци кроз структуре Бритиш каунсила. У ствари, као део пројекта Форин офиса, ментори из МИ6 преузели су контролу над овим балканским медијем", преноси "Рибар".

image