Русија

Русија ради на развоју нове верзије "корнета": Нови лансер имаће три цеви и даљинско управљање

Kако се наводи, турела са три ракете ће се контролисати преко кабла, посада ће бити у заклону на удаљености до 50 м, а управљање системом ће подсећати на рачунарску игру
Русија ради на развоју нове верзије "корнета": Нови лансер имаће три цеви и даљинско управљањеwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Конструкторски биро "Радарт" на јесен ће, уз подршку Народног фронта, завршити израду туреле за даљинско лансирање три противоклопне вођене ракете (ПОВР) система "корнет", изјавио је за РТ шеф дизајнерског тима поменутог бироа Владимир Крупин.

"На захтев момака из 98. дивизије ваздушно-десантне војске (ВДВ) 'Радарт' ради на изради туреле која ће бити веома непријатно изненађење за непријатеља. На њој ће се налазити три цеви за лансирање ПОВР 'корнет'. Очекујемо да ћемо на јесен завршити њен развој", рекао је Крупин.

Према његовим речима, након тестирања туреле на полигону и у реалним борбеним условима, конструкторски биро ће заједно са другим предузећима одбрамбене индустрије покренути њену серијску производњу. Додао је и да ће производњу овог система подржати активисти и волонтери из Народног фронта.

"Важно је што је 'КБ Радарт' већ стекао искуство у области даљинског управљања ватреним оружјем и противоклопним системима. Али овде се суочавамо са тежим задатком. Морамо да синхронизујемо многе процесе управљања, да обезбедимо навођење (више) ракета и могућност да их испаљујемо једну по једну", објаснио је Крупин.

Он је рекао да ће оператер наводити сваку ракету, као и да ће за корекцију лета посада система користити џојстик који ће бити део кућишта са опремом. Турела ће бити прилагођена на начин да ће и пешадинци моћи да је носе и у кратком року распореде на различите положаје.

"Турела са три цеви система 'корнет' је првенствено дизајнирана за лансирање са различитих висина. Са обзиром на солидан домет и ватрену моћ ПОВР-а, ово ће бити одлично средство за уништавање ватрених положаја, утврђења, опреме и људства Оружаних снага Украјине. Осим тога, уз помоћ таквог наоружања, мала пешадијска група може да организује заседе и саботаже у блиској позадини", нагласио је Крупин.

Оружје за урбане средине и отворене површине

Како је у разговору за РТ рекао војни експерт Кирил Фјодоров, појава туреле са три ПОВР 'корнет' ојачаће ватрену моћ пешадијских група ВДВ-а и повећати безбедност посада преносних ракетних система.

"Таква купола ће највероватније моћи поуздано да уништи једну или чак три мете. 'Корнет' је систем који значајно повећава вероватноћу да циљ буде уништен једним пројектилом, укључујући и оне на великој удаљености. Наравно, ништа не може да гарантује да ће бити могуће избећи напад на систем, али то је поента - удар у турелу неће довести до губитка посаде", рекао је Фјодоров.

Према речима стручњака, ако се турела користи у урбаним срединама, најбоље је да је поставите на кров зграде или на један од спратова вишеспратнице. Такође, такав комплекс ће бити ефикасан и на отвореним површинама.

"Такав систем ће такође бити користан за коришћење на отвореним површинама, посебно у Запорожју и Херсонској области, где нема дрвећа или природних препрека. Ракете 'корнет' имају веома добар домет. Да, као и друге ПОВР, лете прилично дуго. Али то нас не спречава увек да извршимо неочекиване нападе на непријатеља", каже он.

Kако наводи, турела са три ракете ће се контролисати преко кабла, посада ће бити у заклону на удаљености до 50 м, а управљање системом ће подсећати на рачунарску игру.

Даљинско управљање "корнетом"

РТ подсећа да купола КБ "Радарта" није први производ који има за циљ повећање безбедности посаде "корнета", будући да је прошле године из тулски "Конструкторски бироа приборостројенија" (КБП) дизајнирао прототипове модула за даљинско управљање противоклопним ракетним системима.

"Главна сврха комплета за даљинско управљање је да спасу животе наших војника у случају непријатељске узвратне ватре. Предузеће је развило и произвело прототипове који су тренутно подвргнути свеобухватном тестирању", наводи се у саопштењу КБП-а.

Компанија није дала детаљније информације. Заједно са КБП, функцију даљинског управљања противоклопним ракетним системима раније је имплементирала група инжењера из руске компаније "Ред грин лајт".

Ватрено крштење система под називом "курган" догодио се у јулу 2023. године - уз његову помоћ специјалци групе трупа "Југ" уништили су укопан положај украјинске војске.

"Курган" је даљински управљач који се налази у заштићеном контејнеру (кућишту) отпорном на ударце са контролама и дисплејом на коме се приказује слика са нишанских справа "корнета". Навођење ПОВР-а се врши помоћу џојстика, а лансирање се врши притиском на дугме.

"Систем 'курган' укључује две камере - једну за употребу у дневном режиму, другу за употребу у комбинацији са стандардном термовизијом.

Систем пружа могућност снимања видео записа примљеног од камера система, а дизајн омогућава да се лансирање ракете обавља у нормалном - ручном режиму, када је напајање искључено", наводи се у опису "кургана" на сајту компаније "Ред грин лајт".

Даљински управљач сигнале преноси уз помоћ кабла, оператер такође може управљати са удаљености до 50 км од "корнета" и омогућен је брз избор режима паљбе на лицу места. Укупна тежина комплекса је 12 кг.

"Само треба да изаберете циљ"

Према речима стручњака, коришћење даљинског управљача олакшава савременим модификацијама "корнета" да имају аутоматски, односно режим паљбе "испали и заборави", чиме се смањује улога оператера у борбеним операцијама.

"Оператер треба само да одабере мету, постави нишанску ознаку на систем за праћење мете и лансира пројектил. Затим, систем за праћење циља самостално контролише аутоматизовани лансер, усмерава ракету и контролише је док не погоди. У међувремену, оператер може да пређе на избор следеће мете", наводи се у материјалима "Ростеха", водеће компаније руског војноиндустријског комплекса.

Напомиње се да употреба аутоматског режима "смањује психофизичко оптерећење оператера, смањујући утицај људског фактора на резултат операције".

"Осим тога, значајно је смањен период обуке за рад са противоклопним ракетним системима и смањени су захтеви за квалификације оператера. У ствари, управљање оружјем у режиму 'испали и заборави' постаје доступно чак и необученим оператерима, што значајно проширује могућности његове употребе. Такво оружје је исплативије и лакше за руковање и одржавање од система претходне генерације", наводи "Ростех".

Истовремено, противоклопни системи претходних генерација и основна верзија 'корнета' имају полуаутоматски принцип навођења, у ком оператер мора да држи ласерски означивач на мети до тренутка удара пројектила.

image