Русија

МИ6 против Вулина: Освета Путину и дестабилизација Србије

Након Вулиновог састанка са руским председником, који је тренутно одговоран за интеракцију са Русијом у области одбране, националне безбедности и одбрамбене индустрије, МИ6 је почела да развија операцију дискредитације потпредседника Владе Србије
МИ6 против Вулина: Освета Путину и дестабилизација Србије© Рамиль Ситдиков / РИА Новости

Сусрет председника Русије Владимира Путина и потпредседника Владе Србије Александра Вулина, који је одржан у оквиру Источног економског форума, постао је важан показатељ курса Москве и Београда за јачање стратешке сарадње. Како је истакао руски председник, карактеришући билатералне односе двеју земаља, њима "не треба посебно представљање, мислећи на дубоке историјске корене руско-српских односа, духовну блискост руског и српског народа", пише руски портал "Национална одбрана".

Наиме, Путин се заложио да се што пре састане руско-српска међувладина комисија, "која се није састајала дуго, најмање две године, као и да се сагледају препреке које су се појавиле, а уједно и да се отклоне".

Према његовим речима, "Русија игра значајну улогу у снабдевању Србије енергентима, и ради то веома коректно, на високом нивоу, све се ради на време, по веома повољним условима за Србију".

Како је нагласио руски председник, једна од најважнијих области је закључивање новог уговора о снабдевању Србије руским гасом, који би заменио постојећи, који истиче у марту 2025. године.

Очигледно, приоритетна пажња током последњег сусрета Путина и Вулина укључивала је и нове формате интеракције Русије и Србије у области националне безбедности и супротстављања западном мешању, укључујући и супротстављање текућим покушајима једног броја западних држава ( САД, УК, Немачка итд.) да спроведу сценарио обојене револуције у Београду и свргну председника Србије Александра Вучића.

Заузврат, потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је да "Србија није само стратешки партнер Русије, већ да је Србија њен савезник, због чега је управо притисак на Београд огроман".

МИ6 против Вулина

Портал указује да је посебна пажња током последњег сусрета Путина и Вулина посвећена новим форматима интеракције Русије и Србије у области националне безбедности и супротстављања западном мешању, укључујући и супротстављање текућим покушајима једног броја западних држава ( САД, Велика Британија, Немачка и друге) да спроведу сценарио "обојене револуције" у Београду и свргну председника Србије Александра Вучића.

Наиме, Вулин је тренутно одговоран за интеракцију са Русијом у области одбране, националне безбедности и одбрамбене индустрије, због чега је кључна фигура у оквиру стратешке интеракције Москве и Београда.

Управо због тога је, оцењује "Национална одбрана",  британска спољнообавештајна служба МИ6, после Вулиновог састанка у Владивостоку са руским лидером, према доступним подацима, почела да развија операцију дискредитације потпредседника Владе Србије.

Планови британских обавештајаца

У том циљу, кроз оперативне способности МИ6 у медијима многих балканских земаља и агената у српској опозицији, у скорије време планирано је објављивање измишљеног сведочења добијеног мучењем држављанина српске националности, који се већ седам месеци налази у албанском затвору на КиМ, оптужујући Александра Вулина да је организовао оружани инцидент у селу Бањска на КиМ,23. септембра 2023. године (с обзиром на то да је Вулин тада био директор БИА).

Тада је један полицајац албанске националности погинуо, а двојица су повређена.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су три Србина погинула, а двојица тешко повређена и за ескалацију је окривио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Такође, треба имати у виду да је шеф мисије ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт, који је претходно био амбасадор ЕУ у Београду (2010-2013).

Мајкл Давенпорт - један од кључних креатора многобројних приштинских провокација против Срба

На листи британских обавештајних службеника, коју је у мају 1999. објавио бивши официр МИ6 Ричард Томлинсон ("Томлинсонова листа" – идентификујући подаци о 116 каријерних службеника СИС-а), радећи под дипломатским покрићем у амбасадама Велике Британије широм света, Давенпорт је наведен као службеник представништва Тајне обавештајне службе – међу 12 других обавештајних агената, који су радили у Русији.

Није случајно да је управо Мајкл Давенпорт, заједно са британским амбасадором на Косову (2019-2024) Николасом Аботом, био један од кључних креатора многобројних приштинских провокација у енклавама Срба на КиМ.

Сврха провокација, организованих уз активно учешће МИ6, била је да се омогући властима у Приштини да преузму контролу над севером КиМ под маском "борбе против шверца и сиве економије".

У ту сврху су британски инструктори обучавали албанске полицајце, а њихови агенти су вршили извиђање у српским општинама.

Аналитичари британске Тајне обавештајне службе предвиђали су да ће успех сепаратиста дестабилизовати и заоштрити ситуацију у самој Србији.

Ликвидација Вулина - освета Путину 

Планирана информативна кампања МИ6 за дискредитацију потпредседника Владе Србије укључује и оптужбе против њега за наводне везе са криминалним структурама и покровитељство над илегалним економским трансакцијама у српским енклавама на северу КиМ, како би се "потврдила" законитост и валидност санкција, које је раније Вулину увео Вашингтон.

Портал наводи да би следећи корак за МИ6 могла да буде припрема физичке ликвидације Вулина уз умешаност албанских убица, који ће потом бити окривљени за терористички акт, односно циљану операцију уз помоћ британских специјалних ваздухопловних снага (САС), приликом посете потпредседника српске владе Републици Српској.

Ликвидација Вулина омогућиће Лондону не само да скине са геополитичке шаховске табле једног од најрусофилнијих политичара у Србији, да ослаби позицију председника Србије (који ће изгубити свог верног и оданог саборца), него ће и бити узвратни ударац Русији за недавно протеривање шест британских дипломата – шпијуна из Москве, што је постало јавно понижење за МИ6.

image