Србија и Балкан

Вучић: Нема сумње да су у догађајима у Бањској учествовале стране службе

Председник Србије говорио је о најновијим дешавањима на Косову и Метохији
Вучић: Нема сумње да су у догађајима у Бањској учествовале стране службе© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Срби који су страдали у сукобу са полицијом такозваног Косова за њега никада неће бити терористи.

Он је истакао да Србија обележава Дан жалости због смрти свих људи који су страдали на КиМ, односно због тројице убијених Срба и убијеног полицајца.

"Србија обележава дан жалости због трагичних догађаја на КиМ, због смрти свих људи. Из угла устава Републике Србије, сви су они држављани наше земље. Србија има дан жалости и због тројице преминулих, и због убијеног полицајца. Мислим да је то цивилизацијска одлука, озбиљна и одговорна одлука", додао је Вучић.

Он је, одговарајући на критике албанског премијера Едија Раме који је рекао да је Дан жалости "најгори сигнал који је Србија могла да пошаље" и позвао ЕУ да дигне узбуну на највиши ниво, казао да Рама није говорио истину.

"Еди Рама није говорио истину, тачно је да су српске општине на северу КиМ прогласиле дан жалост због убијених Срба, а ми због свих убијених лица", рекао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да то није први пут да Рама не говори истину.

"Подсетићу вас шта се десило пре осам година у Куманову, када су албански терористи, прави терористи, напали међународно признату суверену државу Македонију, земљу која је чланица УН, веома битан детаљ. Погинуло је чак осам македонских полицајаца. Шта се догодило? Тада нам ни Рама нити било ко из ЕУ није држао придике", рекао је Вучић у емисији "Око интервју" на РТС и показао слике "државне сахране у Приштини" 2015. године, у униформама УЧК".

На сахрани је био, указао је Вучић, и Иса Мустафа.

"То је комеморација свим Албанцима убијеним у Куманову. Пуна хала, све организовано. И ником ништа. И то није крај. Ово је Бег Ризај, један од убијених терориста, а ово је споменик подигнут њему у Дечанима. Споменик обилази и полаже свеће Рамуш Харадинај. Толико о њиховим принципима, европској будућности и свему другом", додаје Вучић.

Страдали Срби никада неће бити терористи

Како каже, одвратније је оно што се дешавало у нашој јавности. 

"Најпре су говорили како је потребно да имамо дан жалости, 'али власт то не сме да уради јер мора некога да слуша споља'. Када је влада то учинила на цивилизацијски, одмерен, озбиљан и одговоран начин, онда су рекли 'а кога ми то жалимо'. Ако ви не жалите никога, ми имамо кога да жалимо", напомиње Вучић.

Према његовим речима, иако је убиство албанског полицајца за сваку осуду, за њега као председника Србије тројица Срба који су погинули у Бањској нису терористи.

"Момци страдали у Бањској за мене као председника Србије никада неће бити терористи. То су породични људи, очеви... Тражићемо да нам покажу слике како се догодило убиство. Они су постављали барикаде, а не замке, због Куртијевог терора", додао је Вучић.

Он је рекао да не зна да ли је полицајац настрадао од експлозива или од пуцњаве, али да то свакако не умањује тежину дела, али да објашњава природу и стварне намере Приштине и Косовске полиције.

Вучић је напоменуо да данас има много више информација него у недељу и да ће од Приштине тражити да пошаљу снимке из дрона како је полицајац убијен.

"Свакако мора да се сноси одговорност за то, али морате да видите да то убиство није планирано. Није дошао неко, па прислонио пиштољ па га упуцао", навео је Вучић.

"Чекамо потврду за Бојана Мијаиловића, имамо лица која су спремна да буду заштићени сведоци, која ће рећи да је убијен, оверен, хладнокрвно убијен. Ја сам данас разговарао са његовом супругом, било ми је тешко то да јој кажем. Тражили смо да иде један наш стручњак на обдукцију, посебно су правили проблем око Миленковића, јер је за њега имамо податак да је упуцан са око 12 метара у тренутку кад је бацио пушку и подигао руке. Драган Недељковић, један од најугледнијих људи у Звечану је мушки то подносио, чекају сви да виде тела", објаснио је председник Србије.

Како каже, породице би требало сутра ујутру да добију тела убијених, ако не буду правили додатне проблеме. 

Еулекс задржан од стране Приштине која је хтела да убије све Србе

Он је истакао да ће се Србија понашати као правна држава, и да су "били запрепашћени" чињеницом да Еулекс ћути и не иде у оперативну акцију.

"Ми ћемо свој посао у складу са законима Републике Србије да обавимо. Испитаћемо све што се догодило, данас знамо много више. То значи да ћемо се понашати као правна држава. Ми смо се запрепастили да Еулекс ћути и да не издаје саопштење. Они су задржани у Централно-оперативној сали, одакле су пратили ко се куда креће. Кажу да је то била координисана акција Кфора и Еулекса", додао је Вучић.

Он је оценио да је чудно да сви ћуте о томе.

"Одбијени су јер се знало шта им је намера према Србима. Они су, одбијајући Еулекс, пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30-40, сваки дан повећавају. А сада су почели да смањују своја херојска дела. Прво су причали да су шесторица, седморица убијена", рекао је Вучић.

Председник Србије напомиње да "у спречавању Еулекса и потери нису била само лица са КиМ, већ људи специјализовани за борбу против Срба".

"ТУ су била лица са Прешевске територије, која су позната по кривичним делима у Србији. Ти и слични плаћеници ишли су у акцију - добро обучени, не претерано храбри јер су тукли снајперима", открио је Вучић.

Радоичић ће одговорити позиву органа Републике Србије

Говорећи о потпредседнику Српске листе Милану Радоичићу, каже да се он никада "није скривао, ни стидео".

"Друго је што ја мислим о нечему што се догодило и Србији ништа добро није могло да донесе. Он ће одговорити позиву органа Републике Србије, а налази се на територији централне Србије. Није рањен, себе сматра борцем за слободу, али постоје ствари и питања на које ће морати да одговори", каже Вучић.

Курти мрзи српски народ

Он је рекао да је Аљбину Куртију поручио да "Срби више немају куд" и да их је све окренуо против себе, да неће седати на трактор.

Вучић је истакао да "Аљбин Курти систематски уништава српски народ".

"Не можете да оправдате убиство полицајца, без обзира на то што тај полицајац, по закону, нема шта да тражи на северу. Нема оправдања за то. За то надлежни органи морају да реагују. Али тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрзи српски народ. Мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници који служе свима против сопственог народа", наводи председник Србије.

Он је рекао да не зна шта је била идеја Срба који су се окупили и ушли у сукоб са косовском полицијом, али је нагласио да је сигуран да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе.

"Годину дана имам информације да се људи спремају на отпор. Они то не крију. Они су били веома разочарани тиме што сам их молио да склоне барикаде. Они су били против тога и мени су то замерили. Мислим да сам тиме сачувао стотине српских глава. Али, ти људи живе други живот - њих малтретирају и пуцају на њих. Позивам Србе да покушамо, да се склони Куртијева полиција, да нам последња опција буде да штитимо животе. Мир је наш интерес и молим их за то, али разумите да ти људи пролазе кроз пакао", казао је Вучић.

Нема сумње да су учествовале стране службе

Председник Србије је рекао да нема никакве сумње у то да су у догађаје у селу Бањска умешане стране службе.

"Неће бити колона као из Карабаха иако то желе и чекују", рекао је Вучић  истакао да је Курти ујединио све Србе, на све могуће начине.

Вучић је објаснио да ситуација на КиМ "ври" и да су људи страдали у недељу за све Србе на северу мученици и свеци.

Он је међународну заједницу позвао да не притиска Србију, јер "они знају ко је за ово крив".

"На три мртва сународника ће нам рећи 'ви нисте интервенисали', са правом, а да сам интервенисао са правом би ме питао неко што сам убио 5.000 људи. Шта год урадио нема добре одлуке за мене, а неко мора да је донесе", каже Вучић.

Он је додао да би формирање Заједнице српских општина на северу значило да је полиција тамо у српским рукама, што Курти не жели, и најавио даљу борбу.

Вучић је поновио да се признање тзв. Косова неће догодити док је он председник Србије и подсетио да се заветовао и на устав Србије и на Мирослављево јеванђеље да ће водити рачуна о КиМ.

За шта је то Србија крива?

Говорећи о притвореним Србима, рекао је да ће њихов притвор трајати док се Куртију тако буде свиђало.

"Србија је крива - за шта то тачно", упитао је Вучић.

Он је додао да је сто пута говорио да изазивају гнев српског народа и да су на ивици устанка, а да они кажу да је он договорио то са Србима.

Упитан каква је комуникација између Војске Србије и команде Кфора, Вучић је одговорио да је коректна, а да је генерал Ристућа озбиљан човек. Напоменуо је да не зна да ли је реално да ће Кфор да преузме заштиту на северу и да то не може да обећа.

"Кфор не би малтретирао Србе када би преузимао и ту тзв. првостепену и другостепену одговорност. Наши људи са Кфором могу. Они неће да иду по кућама да малтретирају, неће да лове људе", додаје Вучић.

Он оцењује да Србија више може да постигне у разговору са Америком, него Европом, јер "ти људи покушавају да сагледају неке ствари", и са више разумевања посматрају ствари у Србији.

"То вам најотвореније кажем, јер ти људи, бар неки, покушавају да реално сагледају ствари. Јер са више разумевања посматрају ствари у Србији", рекао је Вучић за РТС.

Он је додао да у САД Србија има и отворене противнике, попут приштинског лобисте сенатора Боба Менендеза, који је оптужен за подмићивање и коруптиван однос с тројицом бизнисмена из Њу Џерсија.

"Менендез, који је оптужен за лоповлук и криминал, што је примао све наше противнике и одавде, највећи албански лобиста после Елиота Енгела, је спречавао да узмемо Хамере по повољним ценама. Сад смо те Хамере купили и добили, а стигло их је 66 од 118. Али не само то", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је билатерална сарадња Србије и САД напредовала последњих година у многим областима, а да немири са КиМ од недеље угрожавају те односе.

"У нашим односима са Америком нам није требало, али је Куртију, наравно, ово требало", додао је Вучић.

Русија има разумевања за позицију Србије

Вучић је даље рекао да је поносан на говор који је одржао у Генералној Скупштини Уједињених нација, да је њиме обезбедио место Србије у историји, "где ће се неко сећати да је једна земља била мала, али слободарска и самостална".

Он је открио да је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Њујорку разговарао са руским колегом Сергејем Лавровим, који је рекао да "Запад Вучићу никада неће опростити због тога што је говорио и како је говорио".

Вучић је напоменуо да Русија има разумевања за позицију Србије, иако "претпоставља да би та држава волела да Србија мање говори о интегритету Украјине", али да он сматра "да су принципи јако важни", јер "ако се на једном месту одрекнеш принципа, они више не постоје".

Председник Србије је, на питање да коментарише 1999. годину када су зачети поменути принципи, рекао да је то нешто око чега се и данас ломе копља и нешто што не може лако да се објасни.

"Сви ће они на западу рећи није то исто, другачије је знаш десило се то и то. А онда је кнедла у грлу, само кажете па исто то кажете у Лугањску и Доњецку. Јесте, није како год окренете погажени су правни принципи, што су чињенице. При томе не мислим да смо ми били цвећке и да нисмо правили разне глупости и штетне ствари. Али поставља се питање, је ли Србија нападнута одлуком Савета безбедности УН? Није. Поштује ли се данас Повеља УН на примеру Србије и Резолуција 1244? Не", рекао је председник Србије.

Он је додао да се Кфор и НАТО стално позивају на свој мандат који су добили Резолуцијом 1244, а како је рекао, нигде не постоји могућност да они одбију захтев Србије за улазак њених трупа, а они су одбили.

"Нигде не пише да се оставља могућност да то буде могуће - одбили су. Сви други, а да кажете ево Кфор се држи Резолуције 1244, како се ви онда други фактори не држите Резолуције 1244, како земље које учествују у Кфору се позивају на Резолуцију 1244, а ви други се не позивате и не признајете Резолуцију 1244. Где су принципи? Шта хоћете, да будем лажов? Да се некоме додворавам да би ми сачували главу? Због чега, што би моја глава била важна - важна је толико што сам рекао истину", рекао је Вучић.

Он је нагласио да се исто тако, у случају инцидента на северу КиМ, истина неће зауставити.

"Ако сте мислили да зауставите и мислили да нећемо да инсистирамо на свему да се сазна сваки детаљ, не пренебрегавајући кривицу наших људи кад кажем наших - мислим наших сународника. Своју политичку одговорност и све друго, шта год хоћете, никакав проблем. Само ћемо да истражимо шта се све тачно догодило, да видимо јесу ли Срби хладнокрвно убили полицајца, а да видимо јесте ли ви некога хладнокрвно убијали и што Еулекс није дошао", рекао је председник Србије.

Он је напоменуо да је управо добио поруку да је из Хага стигла још једна оптужница против Војислава Шешеља и његова четири сарадника за непоштовања суда.

"Тек да се на све притиске дода још нешто", кратко је казао Вучић на крају обраћања.

image