Русија

Украјина се дичи убијањем руских новинара: Коробов преживео напад, тешко рањен

Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине се похвалила да је "сломила лобању" и убила руског ратног дописника, мада је касније потврђено да је Александар Коробов "само" рањен и да је у болници
Украјина се дичи убијањем руских новинара: Коробов преживео напад, тешко рањенGetty © Sergii Kharchenko/NurPhoto

Руски ратни извештач Александар Коробов хоспитализован је након што су га украјинске снаге напале и раниле, потврдила је локална државна телевизијска и радиодифузна компанија "Белгород".

Наиме, Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине се похвалила да је "сломила лобању" и убила руског новинара. Чак је поделила снимак од 30-ак секунди на коме непознато лице, за кога тврде да је Коробов, хода улицом.

У истом видеу та особа нешто касније лежи на земљи, али је снимак замагљен. РТ није могао независно да провери видео.

Украјинска служба се евидентно дичи тиме што су њени агенти "убили" руског новинара у Белгороду. Међутим, руководилац локалне телевизије "Белгород" Надежда Власова је демантовала тврдње Кијева да је Коробов убијен наводећи да је рањен и да се тренутно налази у болници.

Украјинској служби је сметало то што је Коробов, како се наводи у саопштењу,  "пласирао лажне извештаје о рату и лично учествовао у тешким ратним злочинима против Украјине".

Саопштење Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине није прошло без претњи: "Сваки ратни злочин бити праћен праведном одмаздом".

Коробов је често извештавао о украјинском гранатирању Белгородске области и борбама у Донбасу за ТВ канал "Русија 1", "Звезду" и руско Министарство одбране.

До сада је убијено већ неколико руских новинара који су извештавали о ситуацији у зони Специјалне војне операције, што је навело Москву да оптужи кијевске снаге да намерно нападају медије.

Недавно су Оружане снаге Украјине дроном напале на аутомобил новинара Јевгенија Подубног у Курској области који је тешко рањен.

image