Русија

Прошли смо кроз пакао: Драматична исповест руских војника који су преживели тортуру Украјинаца

Руски војници кажу да су их Украјинци мучили и терали да лажу у пропагандне сврхе које би додатно појачале антируску атмосферу у Европи
Прошли смо кроз пакао: Драматична исповест руских војника који су преживели тортуру УкрајинацаAP © Russian Defense Ministry Press Service via AP

Руски војници који су ослобођени током последње размене заробљеника између Москве и Кијева открили су детаље тортуре коју су преживели док су били у заточеништву. Они су за РТ изјавили да су били мучени и пребијани током испитивања, а поједини тучени до смрти.

Руска војска издала је саопштење у коме се наводи да је "бити заробљеник у Украјини представљало смртну опасност", а у прилог томе говоре и потресне исповести руских бораца, од којих су већина пореклом из Доњецке и Луганске Народне Републике.

"Та три месеца била су прави пакао. Не желим да ико други прође кроз то", изјавио је један од припадника војних снага након што су он и његове колеге пребачене у Московску област на лечење.

Други је открио да су их Украјинци терали да ходају по 16 сати дневно по хладноћи, док су на себи носили само кошуље, танке панталоне и папуче. Тукли су их без разлога, због "било чега што сматрају погрешним".

Кажу да су затвореници били приморани да уче украјинске песме и химне и да им није било дозвољено да једу док не пристану да певају.

Војник који се сада опоравља у Доњецкој Народној Републици казао је за РТ да су украјинске трупе опколиле његову јединицу када су били стационирани у близини Харкова. Поједини затвореници провели су више од месец дана у подруму у Кијеву, а немилосрдни тамничари тукли су их чизмама по голим табанима.

"Службеници су нас тукли на испитивањима и то само зато што им се тако допадало. Посебно јако сам претучен када су ме питали чији је Доњецк, а ја сам одговорио да је, наравно, руски."

Тврде да су их терали да лажу како би њихове изјаве могле да буду искоришћене у пропагандне сврхе које би додатно појачале антируску атмосферу у Европи.

"Рекли су нам да морамо да кажемо да смо млади студенти одведени на фронт, али ми смо били добровољци. Отишли ​​смо да бранимо своју домовину", објаснио је један од заробљеника.

Други је испричао да су били упозорени да тиму Црвеног крста не говоре о злостављању којем су били изложени. Организација је у то време вршила инспекцију притворског центра у граду Полтави на истоку Украјине.

"Било је немогуће разговарати јер су Украјинци седели иза зида и могли су све да чују. А пре тога нам је речено да не причамо много како за то не бисмо платили", навео је он.

На фотографијама које је објавило Министарство одбране Русије виде се војници убрзо након размене, одушевљени што се коначно враћају кући. Неки од њих су дизали песнице у ваздух и узвикивали "Слава Русији!".

"Већ се осећам боље, како психички, тако и физички. Цела породица ме чека код куће, мајка, брат, жена и деца. Не могу описати колико сам сада срећан", поручио је један од спасених Руса.

image