Русија

Антонов: Нема напретка у дијалогу о контроли наоружања између Москве и Вашингтона

Русија задржава право да асиметрично одговори на увођење америчких санкција руским медијима, али сматра да нема ничег доброг у размењивању санкција на принципу "зуб за зуб", рекао је руски амбасадор у САД
Антонов: Нема напретка у дијалогу о контроли наоружања између Москве и Вашингтонаwww.globallookpress.com © Pavel Bednyakov/Xinhua

У дијалогу између Сједињених Америчких Држава и Русије о контроли наоружања нема никаквог напретка, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

"Нема никаквог светла на крају тунела и не очекује се због тврдоглавог оклевања администрације (председника САД) да разговара под равноправним условима. Да се, не на речима, већ на делима, узму у обзир фундаментални интереси друге нуклеарне силе. Пре свега, реч је о ширењу блока НАТО-а на исток и постсовјетски простор. Управо је та околност и изазвала украјинску кризу, стварајући директне безбедносне претње за нашу земљу", навео је Антонов.

Он је оценио да САД, без обзира на "тотални хибридни рат" против Русије, покушавају да пронађу за себе прихватљиве опције за развој сценарија након истека Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) 2026. године.

Према његовим речима, дијалог о контроли наоружања је немогућ и у контексту украјинске кризе, напада Оружаних снага Украјине на Курску област и потенцијалне дозволе Кијеву за ударе дубоко у територију Русије.

"Што се тиче наше земље, ми одлучно одбацујемо могућност да се стратешка питања избаце из општег контекста погоршања безбедносне ситуације генерално, а посебно руско-америчких односа. Није могућ никакав, чак ни пробни дијалог у контексту текуће украјинске кризе, укључујући Курску област и потенцијална решења о примени далекометних система дубоко у руској територији", истакао је руски дипломата.

Коментаришући могућност очувања билатералних односа између двеју земаља, Антонов је рекао да је чврсто убеђен да је оно могуће.

Амбасадор је нагласио да су и саме америчке власти заинтересоване да одрже своје дипломатско представништво и да сарађују са Русијом.

Бескрајни пакети америчких санкција одавно су добили карактер политичког механизма и постали начин да се демонстрира чврстина према Русији као стратешком ривалу Вашингтона, оценио је он.

Имамо право да играмо као Американци – "око за око, зуб за зуб"

Русија задржава право да асиметрично одговори на увођење америчких санкција руским медијима, али сматра да нема ничег доброг у размењивању санкција на принципу "зуб за зуб", изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, коментаришући санкције које су САД увеле РТ.

"Москва има право да реагује асиметрично – баш онако како се то односи на националне интересе Русије. Али сматрам да нема ничег доброг у размени санкционих удараца, које је покренула америчка страна по принципу – 'око за око, зуб за зуб', а сада и против новинара", казао је Антонов.

Руски амбасадор је истакао да тај начин не доприноси да се побољшају односи између Москве и Вашингтона.

image