Русија

Русија: Ако Запад жели дијалог о контроли нуклеарног наоружања, мора да одбаци антируску политику

Неизводљиво је да Москва и Вашингтон разговарају о важним аспектима стратешке стабилности док Америка говори о потреби да се Русији нанесе "стратешки пораз" – дијалог се не може изоловати из општег војнополитичког контекста, оценио је Пољански
Русија: Ако Запад жели дијалог о контроли нуклеарног наоружања, мора да одбаци антируску политикуGetty © Michael Kappeler

Москва и Вашингтон би могли да обнове стратешки дијалог како би постигли нови споразум о контроли нуклеарног ракетног наоружања тек након што САД и НАТО радикално преиспитају своју антируску политику, поручио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на састанку Савета безбедности.

Такав дијалог се не може изоловати из општег војнополитичког контекста, објаснио је Пољански, додајући да Москва не види основу за тако нешто док западне земље покушавају да јој нанесу "стратешки пораз" и не поштују виталне интересе Русије.

Дакле, САД и НАТО морају да промене своју политику према Русији, нагласио је руски дипломата.

Поред тога, морају да покажу спремност да се укључе у дискусију која би узела у обзир све важне аспекте стратешке стабилности и да се фокусирају на решавање основних узрока неспоразума насталог у сфери безбедности, указао је Пољански.

Русија се неће руководити лепим речима и празним обећањима, већ делима, а она су до сада указивала на потпуну незаинтересованост САД и њених савезника за било каквим озбиљним разговором, нагласио је руски дипломата.

"Хистерија и претње из Вашингтона, Лондона и Брисела није интригирала Москву и не утиче на целокупну ситуацију", додао је Пољански и позвао западне земље да престану да упиру прстом у Русију, оптужујући је за нешто за шта су саме криве – тек тада ће "сат судњег дана" почети да откуцава у супротном смеру.

Москва примећује да западне земље, с једне стране, позивају на стратешки пораз Русије, а с друге, наводно, желе да преговарају са њом о стратешкој стабилности, рекао је раније руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Москва је спремна да разговара о питањима безбедности и стабилности са акцентом на аспекте који директно утичу на њене интересе, а за сада постоји предлог да се дијалог води по америчким условима и само о оним питањима која се тичу Вашингтона, прецизирало је руско министарство.

Дијалог о стратешкој стабилности може да буде само искрен, а не онакав на који су САД навикле, оценио је Лавров, истичући да се поверење не може вратити у условима када је Русија отворено проглашена непријатељском државом и претњом која мора бити уништена.

image