Русија

"Гаспром" наставља да испоручује гас преко станице "Суџа"

Након офанзиве украјинских снага на Курску област, из "Гаспрома" данас потврђују да се испорука гаса преко ове области у Европу одвија у договореном обиму
"Гаспром" наставља да испоручује гас преко станице "Суџа"Getty © Olga Rolenko

"Гаспром" испоручује гас преко гасне мерне станице "Суџа" у обиму који је украјинска страна потврдила, а то је 42,4 милиона кубних метара, потврдио је званични представник руске руске транснационалне енергетске компаније Сергеј Купријанов.

Пријава гасне мерне станице "Сохрановка" је одбијена, додао је Купријанов.

Тренутни максимални капацитет црпљења ове године је 42,5 милиона кубних метара.

У мају 2022. Украјина је престала да добија транзитни гас преко гасне мерне станице "Сохрановка", због тога једини улаз за транзит гаса ка Европи је "Суџа" у Курској области.

Транзитна линија кроз Украјину остаје једина рута за испоруку руског гаса у земље западне и централне Европе. Северни ток из познатих разлога није у функцији, док је снабдевање гасом Турским и Плавим током намењено Турској и земљама јужне и југоисточне Европе.

У мају 2022. украјински оператер система за пренос гаса обуставио је транзит руског гаса у Европу преко "Сохрановке" због, како су саопштили, више силе, пошто компанија није могла да контролише гасну станицу "Новопсков" у Луганској Народној Републици.

image