Русија

Откривено складиште токсичних хемикалија у ДНР

Министарство одбране Русије објавило је да има информације да се Украјина припрема да изведе провокацију уз употребу хемијског оружја и да за то касније окриви Москву
Откривено складиште токсичних хемикалија у ДНРwww.globallookpress.com © www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Складиште оружја и токсичних хемикалија откривено је у близини села Первомајское у Доњецкој Народној Републици, саопштио је регионални штаб одбране, након што је министарство одбране Русије објавило да има информације да се Украјина припрема да изведе провокацију уз употребу хемијског оружја и да за то касније окриви Москву.

"Као резултат оперативних и борбених активности руске Управе ФСБ за Доњецку Народну Републику, у близини села Первомајское откривено је складиште оружја и хемијских ратних агенаса", наводи се у саопштењу штаба на телеграм каналу.

Штаб је саопштио да је заплењено 55 ручних бомби, 36 мина, једна јуришна пушка АК-74, 2,3 хиљаде комада муниције за малокалибарско оружје и четири контејнера за флаше са отровном материјом "хлоропикрином". Напомиње се да су заплењене хемикалије пребачене у Истраживачки институт Министарства одбране Русије на депоновање, а оружје и муниција предати на коришћење јединицама Министарства одбране Русије.

"Контраобавештајци настављају са оперативним мерама на сузбијању нелегалног промета оружја, муниције, експлозива и хемикалија на ослобођеним територијама", додају из штаба.

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је Вашингтон и његове сателите да се не играју ватром како не би у потпуности уништили режим Конвенције о забрани хемијског оружја који постоји од 1997. године.

Шеф Херсонске области Владимир Саљдо раније је саопштио да су заробљени украјински војници признали да кијевски режим планира да употреби хемијско и биолошко оружје, те загади воду Херсонске области.

image