Русија

Лавров разговарао са папиним изаслаником о Украјини

Кардинал Марио Зупи наставља прошлогодишњу мисију по наређењу Ватикана у склопу које је данас поново допутовао у Москву и одржао састанак са шефом руске дипломатије
Лавров разговарао са папиним изаслаником о Украјини© Mid.ru

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се данас у Москви са изаслаником папе Франциска, кардиналом Матео Зупијем, који је раније током дана допутовао у Русију. 

Путовање Зупија потврдио је и Ватикан који је поручио да је Зупијева посета наставак прошлогодишње мисије коју је наредио папа. Папа је, подсетимо, послао кардинала у мисију током које је у 2023. посетио Москву, Кијев, Вашингтон и Пекинг, а све у циљу смањења тензија. Његова мисија резултирала је акцијама које су довеле до поновног спајања малолетника са њиховим родитељима и старатељима. Тим поводом Зупи је, како јављају из Ватикана, данас поново у Москви како би довео до нове размене заробљеника и спајања још већег броја малолетних лица са њиховим блискима.

У међувремену, руско Министарство спољних послова потврдило је да је главна тема разговора са кардиналом данас била Украјина.

"Током разговора стране су детаљно размотриле сарадњу у хуманитарној сфери у контексту сукоба око Украјине и дотакли су се низа актуелних питања билатералне и међународне агенде. Истакнуто је да се руско-ватикански дијалог развија конструктивно", поручује Москва. 

Руски медији такође јављају да је могуће да ће се Зупи састати и са руских патријархом Кирилом. Ипак, ова информација за сада још није званично потврђена. 

image