Свет

Борељову башту квари и папа: Позивима Украјини да се преда, ушао тамо где није позван

Први човек европске дипломатије оштро је критиковао папин апел на престанак крвопролића
Борељову башту квари и папа: Позивима Украјини да се преда, ушао тамо где није позван© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Поглавар Римокатоличке цркве Франциско, позивима Украјини да смогне храбрости и подигне белу заставу, ушао је у башту у коју га нико није звао, изјавио је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ.

"Његова светост папа је ушао у башту у коју га нико није звао. Позивање Украјине на предају је више од жеље за миром. Верујем да сада није тренутак да позивамо Украјину на предају већ је време да наставимо да (јој) помажемо", рекао је Борељ у интервјуу за шпанску радио-станицу РНЕ.

Први човек европске дипломатије већ је користио баштенске аналогије у својим говорима. На отварању Европске дипломатске академије у Брижу 2022. године Борељ је изнео своје виђење привилеговане Европе коју је замислио као башту док је свет око ње џунгла, способна да грубо наруши савршено функционалан европски механизам.

Уз то је прошлог септембра, у интервјуу за "Гардијан", упоредио ЕУ с биљождером у свету месождера.

Пошто су папине речи наишле на осуду Кијева, који је поручио да се никад неће предати, шеф прес-службе Свете столице Матео Бруни рекао је да је папа Франциско мислио на преговоре, а не на капитулацију Украјине.

image
VV inauguration
banner