Захарова о скрнављењу споменика совјетским војницима у Бугарској: Сатанисти (ВИДЕО)

Са споменика је уклоњена дечија глава, а скулптуре совјетских војника су преливене црвеном бојом

У главном граду Бугарске је оскрнављен споменик на гробу совјетских војника, пренео је ТАСС.

Инцидент је прокоментарисала и званична представница руског Министартсва спољних послова Марија Захарова – поделила је снимак са лица места и додала "сатанисти".

Са споменика је уклоњена дечија глава, а скулптуре совјетских војника су преливене црвеном бојом. Читава композиција је ишарана црним спрејем.

Није први пут да се у светским престоницама скрнаве споменици совјетским војнима. Слични инциденти десили су се у Канади, Пољској, Немачкој, Данској, Естонији, а најчешћи су у Украјини која покушава да национализује и митологизује своју историју како би створила посебан украјински национални идентитет.

Председник Русије Владимир Путин је приметио да је историја и раније коришћена као оружје у борби, aли да се данас изврће да би се задовољила политика у Европи где су неки потпуно изгубили памћење.

Однос који поједине државе света имају према догађајима везаним за Други светски рат, његов почетак ток и крај, умногоме говоре о савременим процесима, приметио је лидер Русије.

Познати руски филмски режисер Никита Михалков је оценио да европске земље поричу тврдње о пробуђеном нацизму у Украјини али и да понизно прихватају рушење споменика совјетским војницима који су победили Немачки рајх.