Русија

Русија о трговини органима на КиМ: Запад раније признавао злодела

Упркос тешкој ситуацији, бивша тужитељка Хашког трибунала је признала да се на територији тзв. Косова спроводила илегална трансплантација, истакла је Марија Захарова
Русија о трговини органима на КиМ: Запад раније признавао злоделаGetty © Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma

Људи који су представљали европске земље су пре петнаест година били много храбрији, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу и као пример навела признање тадашње главне тужитељке Хашког суда Карле дел Понте да је на територији Косова и Метохије било "илегалне трансплантације органа".

Упркос тешкој ситуацији, истакла је Захарова, Карла дел Понте је рекла да је била организована илегална трговина људским органима на територији тзв. Косова.

"Разумете ли? Испада као да су људи који су тада представљали европске земље, не знам из којих разлога, у себи проналазили храбрости и говорили истину", оценила је она.

Податке о трговини људским органима, прва је изнела у јавност бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, у својој књизи "Лов: Ја и ратни злочинци", коју је објавила по одласку са дужности а у којој је изнела податке да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца отето. Они су пребачени у Албанију, где су им вађени органи, који су затим слани у Италију и Велику Британију, а потом у клинике широм Европе и Америке.

У књизи спомиње насеље Бурел у Албанији, где су жртвама вађени органи у Жутој кући.

Захарова је раније истакла да су Срби били први народ на европском континенту који је сазнао шта је то трговина органима на основу масовних гробница.

Притом, она је на својим брифинзима истицала и да сви починиоци злочина на Косову и Метохији, укључујући и оне који су били укључени у незакониту трговину људским органима, морају да одговарају пред законом, без обзира на то којим су функцијама.

image