Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Суђење врху ОВК правда за жртве или покушај да се опере историја лажне државе

Више од 300 сведока говориће о злочинима Ослободилачке војске Косова пред судом у Хагу, а питање је да ли ће правда за жртве бити постигнута адекватном пресудом
РТ Балкан анализа: Суђење врху ОВК правда за жртве или покушај да се опере историја лажне државеGetty © Marco Di Lauro

Ми на Косову смо били на правој страни историје, рекао је данас некадашњи вођа такозване Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи пред судом у Хагу где се њему и осталим челницима ОВК суди за ратне злочине и злочине против човечности.

Суђење које је почело јуче, a данас је настављено изношењем одбране адвоката Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Тачи се обратио пред судом представљајући се као студент из Швајцарске, где је како тврди био политичка избеглица, али је решио да се врати како би "помогао својој земљи".

Према отпужници, Тачи и остали припадници ОВК "помогли" су тако што је убијено најмање 98 људи.

"Свако би на нашем месту исто поступио кад нам је била ускраћена слобода. Народ Косова није желео рат, они су желели мир. Рат им је био наметнут, они су учинили све што би сваки слободољубиви народ учинио да би заштитили своју децу", рекао је Тачи.

Тачијев говор пред судом био је упућен и јавности на КиМ, где се одржавају протести због суђења, рекавши да моли све који прате суђење да разликују стварност која се помешала са емоцијама, мишљењем и спекулацијама.

"Људи верују у оно што желе да је истина, али имамо историјску и чињеничну евиденцију која садржи истину", тврди Тачи чија одбрана покушава да оспори и доказе и позване сведоке жртава злочина ОВК.

Жали што Олбрајтова и Холбрук не могу да сведоче, позвао се на изјаву Мила Ђукановића

Тачи је казао како жали што неће бити прилике да се у судници чује сведочење америчких званичника Медлин Олбрајт, Ричарда Холбрука, Робина Кука, Роберта Дола, Адема Демаћија и осталих који нису живи.

"Они би сви сведочили у моју корист о ономе шта сам говорио и радио у том важном периоду. Други, слични њима, су се понудили да сведоче мојој невиности", рекао је некадашњи вођа ОВК, док јавност још не зна ко ће сведочити у корист Тачија.

Одбрана је изнела тврдње како он није био у командном ланцу на високом месту, већ да је најмоћнији био Адем Демаћи, човек којег су западни и албански медији представљали као активисту за људска права, називали су га "балкански Нелсон Мендела", а био је политички инспиратор ОВК.

Као доказ да Тачи није у командном ланцу имао високу позицију, одбрана је изнела тврдње како није могао да потпише споразум у Рамбујеу већ је за одобрење питао Демаћија који је то одбио.

Други Тачијев адвокат, Лука Мишетић, који је иначе бранио хрватског генерала Анту Готовину, навео је да нису само припадници носили униформе тзв. ОВК, већ и обични људи који су те униформе купили у Албанији на улици за 50 долара.

У судници је приказан видео снимак Тачија из 1999. године како позива Србе да се врате на КиМ, јер како је тада тврдио Тачи, "ми нисмо водили рат да бисмо етнички очистили тзв. Косово већ да бисмо сви били слободни и једнаки".

Као доказ да су злочине на Косову и Метохији вршиле српске снаге одбрана је изнела изјаву Мила Ђукановића, лидера Демократске партије социјалиста и одлазећег председника Црне Горе.

Тачијева одбрана цитирала је говор Ђукановића у скупштини Савета Европе 22. септембра 1999. године.

"Искушење које пролазе Срби, Црногорци и друго неалбанско становништво резултат је злочина српских снага, које су током рата у покрајини правили пустош, а затим су побегли на безбедну удаљеност, остављајући сународнике да плате за њихова злодела", рекао је Ђукановић том приликом, тврди Тачијева одбрана.

Када је 2020. било јасно да ће у Хагу бити формиран трибунал који ће судити припадницима ОВК, Међународни институт за балканске и источне студије – Ифимес објавио је како би Ђукановић могао да буде Тачијев сведок у том поступку.

У анализи овог института у Љубљани објављено је, позивајући се на међународне изворе и аналитичаре, да ће Ђукановић бити Тачијев сведок. Међутим, ту информацију је Ђукановићев кабинет негирао. 

Некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић за РТ Балкан каже да је Ђукановић догурао дотле да буде лобиста ОВК.

"Не би ме изненадило да, имајући у виду докле је дошао, и то дно дотакне", каже Анђелковић.

Ово не би био први пут да је Ђукановић позван као сведок. Некадашња главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у својим мемоарима написала је да Ђукановић избегао да сведочи у случају против бившег председника СР Југославије Слободана Милошевића.

"Ђукановић ми је плачљивим гласом рекао да би његово сведочење против Милошевића нашкодило његовом политичком угледу у Црној Гори. Објаснио ми је да жели да спроведе реформе у земљи, али да му је време ограничено и да има тек незнатну већину у парламенту. Замолио ме је да покушам да схватим његов положај и његове напоре за очување стабилности у Црној Гори", написала је дел Понте у књизи "Госпођа тужитељка".

Има ли правде за жртве ОВК?

Очекује се да се пред судом појави више од 300 сведока који би потврдили оптужницу у којој се наводи да су на КиМ и у Албанији постојала 42 нелегална притвора у којима су извршени злочини над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

На питање да ли очекује да ће жртве злочина ОВК добити правду, Анђелковић каже да је важно да се чују изјаве сведока о злочинима ОВК.

"То је за правду чак важније него колика ће пресуда бити. Најважније је да се чују истините приче жртава и чланова фамилија које ће тамо сведочити", сматра Анђелковић и додаје да одавно не верује у правду.

Наш саговорник сматра да је Србија дала свој максимум по питању прикупљених доказа за злочине ОВК, али да је поента у томе што ће сведоци махом бити Албанци који нису прихватили ОВК, него су веровали у државу Србију.

Председник Скупштинског Одбора за Косова и Метохију Милован Дрецун каже за РТ Балкан да процес неће успети да обухвати све злочине које је починила ОВК и као пример истиче то да је Србија прикупила доказе за 159 локација о илегалним притворима, али је тужилаштво одмах рекло да неће моћи све да испита.

"Сазнаће се размере бруталности злочина које је починила ОВК, али се неће сазнати пун обим злочина, јер многи злочини нису третирани оптужницом, а такође није третиран ни случај илегалне трговине органима", каже Дрецун.

Тачи је данас изјавио да "жута кућа" никада није постојала, као ни трговина органима, као и да очекује да ће бити ослобођен и свих других оптужби.

Када се пре 13 година појавио извештај Дика Мартија у медијима, како је навео ти драматични наводи, да су ОВК и он лично трговали органима одмах је тражио од међународне заједнице да се спроведе независна истрага.

"Међународна заједница ме је обавестила да је Специјални суд од суштинског значаја да би се ти мрачни наводи о трговини органима који се преписују Косову побили. Свету је сада познато да није било трговине органима, `жута кућа` никада није постојала, а ни ОВК ни ја нисмо криви за оно шта нам се преписује", наставио је Тачи.

Дрецун каже да су му, када је реч о трговини органима и тзв. "жутој кући", казали да ће бити тешко процесуирати тај случај због протока времена и мањка доказа, посебно што је форензички извештај са те локације урађен траљаво.

"Вилијамсон је још 2014. рекао да располажу доказима, али да они у том тренутку нису довољни за процесуирање, али настављају с радом. Дик Марти је рекао да је сарадња Албаније и привремених институција у Приштини била равна нули", навео је Дрецун.

Не знамо ни шта се догодило са седам сведока који су детаљно описали трговину органа, каже Дрецун и додаје да иако можда нема довољно доказа, не може се оспорити да се злочин догодио.

"Ако нема довољно доказа да би се покренуо судски процес да ни ови докази који су прикупљени нису довољно снажни да покажу да се злочин десио. Тај злочин се десио, али га је тешко доказати због протока времена", каже наш саговорник.

Кључна ствар осуда ОВК у политичком смислу

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је у поступку важно да ли ће сведоци потврдити сваки од злочина, као и да ли ће на крају бити осуде ОВК у политичком смислу.

"Онда се карактер и НАТО интервенције и подршке ОВК доводе у питање. Последице могу бити озбиљне не само на политичком него и на неком другом плану", рекао је Миливојевић за РТС.

Председник Скупштинског Одбора за Косова и Метохију Милован Дрецун сматра да је тужилаштво написало озбиљну, детаљну и утемељену на доказима оптужницу, те да ће одбрани бити тешко да је оспори.

"Сви злочини су дефинисани као удружени злочиначки подухват врха ОВК, команданата оперативних зона, бригада и многих војника. Ово јесте суђење целој ОВК јер је њено деловање злочиначко", каже Дрецун напомињући да злочине нису починили појединци, већ је у питању систематски терор који се спроводио како би се територија етнички очистила и елиминисали противници ОВК.

Наш саговорник каже да забрињава то што је тужилац рекао да се и даље врши притисак на сведоке да одустану јер се плаше за своју безбедност.

"Тужилаштво је раније потврдило да је такозвана влада у Приштини плаћала сведоцима да одустану од сведочења, а то плаћање је књижила као некакав путни трошак", напомиње Дрецун.

На питање какве би биле последице осуде Тачија и врха ОВК за злочине, имајући у виду да су имали помоћ Америке у том тренутку, Дрецун каже да је свима јасно да је Вашингтон Тачија пустио низ воду.

"Оног тренутка кад су Американци рекли да треба да се процесуирају злочини ОВК, Тачи је пуштен низ воду. Позивати се на чланове бивше америчке гарнитуре није никаква одбрана већ само покушај да се политизује прича и покаже да је Србија била агресор на својој територији, да су они били жртве, а Приштина чиста", каже Дрецун.

Додаје да се у оптужници наводе конкретни злочини, па је Тачијев покушај наметања уопштене приче празан и бесмислен и неће га ослободити оптужни.

"САД ће ово суђење искористити да покажу како имају равноправан третман према злочинцима без обзира које су националности, да се залажу за правду и да је то пут ка помирењу. Такође, Американци неће одустати од подршке лажној држави Косово, они су је створили, сад је мало чисте. Мислим да је амерички циљ да се лажна држава Косово ослободи тешког бремена злочина ОВК из периода кад су стварни темељи лажне државе", закључује Дрецун.

image
VV inauguration
banner