Русија

Путин: Ситуација у ЛНР веома тешка

Сада је најважније да се осигура безбедност људи, навео је шеф руске државе
Путин: Ситуација у ЛНР веома тешка© Tanjug/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP

Руски председник Владимир Путин имао је одвојени састанак са вршиоцем дужности лидера Луганске Народне Републике Леонидом Пасечником.

"Није тајна да је ситуација у Луганској Народној Републици и даље веома тешка. Сада је најважније да се осигура безбедност људи", навео је шеф руске државе.

По његовим речима, федералне власти неће наметати одлуке руководству Луганске Народне Републике о приватизацији предузећа угља.

Леонид Пасечник је, са своје стране, саопштио да је током 2022. године више од половине рудара републике отишло на фронт, што је снажно утицало на производњу угља у региону.

"У периоду 2020-2021. ми смо стабилно повећавали производњу угља, повећавали профитабилност предузећа. Међутим, 2022. године, због почетка специјалне војне операције, 58 одсто рудара, младих момака – отишло је на фронт. На пример, данас у једном руднику раде три особе, где би требало да ради више од 300", рекао је он.

Путин је обећао субвенције властима републике како би оне могле да да исплаћују плате рударима.

Пасечник је раније из руку председника добио Орден "За заслуге пред отаџбином" првог степена.

Говорећи у Кремљу, он је захвалио Путину и целом руском народу што су помогли републици, без које би било "немогуће опстати".

image