Русија

Путин: Русија брани свој суверенитет

На првој линији специјалне војне операције у Украјини, војници, официри и добровољци показују изузетну храброст и самопожртвовање, оценио је руски председник
Путин: Русија брани свој суверенитет© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин поновио је данас да руска држава брани свој суверенитет, као што је то морала да чини много пута током своје историје. 

"Наша земља више пута се суочавала са искушењима и била је принуђена да брани свој суверенитет. Русија се данас поново суочава са таквим изазовом. На првој линији специјалне војне операције у Украјини, војници, официри, припадници милиције и добровољци показују изузетну храброст и самопожртвовање", рекао је руски председник током церемоније доделе државних награда у Кремљу, додајући да се у Русији сви диве оваквој храбрости и отпору који пружа руски народ.

"Љубав према отаџбини, својим сународницима и суграђанима је јака покретачка сила. Она нас подстиче да достижемо победе, док осећај привржености својој земљи и народу долази пре свега из породице, на основу оних моралних смерница које у сваког појединица од рођења усађују његови најближи и најдражи људи", рекао је председник.

Орден првог степена, за заслуге отаџбини, Путин је доделио вршиоцу дужности шефа Доњецке Народне Републике Денису Пушилину и вршиоцу дужности шефа Луганске Народне Републике Леониду Пасечнику.

"Током 2014. године у Луганској Народној Републици смо одлучили да се не сложимо са политиком националистичке Украјине. Одлучили смо да бранимо своју земљу, своју историју, да одбранимо могућност да са народом Русије останемо браћа", рекао је Пасечник током доделе награда која се одржава у Јекатерининској сали Кремља.

Денис Пушилин је истакао да је ова награда награда свих оних који су издржали тешких осам година у ДНР, када се могло свашта чути са свих страна, између осталог и то да на њих у Русији не чекају. Привремени шеф ДНР-а захвалио се свима, не само војницима, већ и учитељима, лекарима и осталим грађанима за то што су остали верни себи.

"Поносан сам и почаствован што руководим регионом у којем живе људи који пружају снажан отпор", нагласио је.

Вршиоци дужности шефа Херсонске и Запорошке области Владимир Салдо и Јевгениј Балицки одликовани су Орденом за заслуге отаџбини трећег степена.

Путин је током данашње манифестације уручио и друге награде грађанима који су се истакли радећи у сферама образовања, науке, медицине и здравства, пољопривреде, индустрије...

Награда је уручена и главној уредници "Русија данас" (Россия сегодня), Маргарити Симоњан, за њен допринос правовременом информисању, организовању друштвено важних догађаја и развоју националне културе. Она је награђена Орденом части. Том приликом, Симоњан се захвалила руском председнику за његов допринос у решавању различитих конфликата у региону и на одлучности да отпочне специјалну војну операцију у Украјини.

"Хвала вам што сте у крвљу и зноју ишчупали наш народ из крвавих уста ових људождера и што сте се одлучили на специјалну војну операцију. Ми ћемо вам у томе помоћи колико год од нас будете тражили. Служим Русији!", рекла је Симоњан.

Лидер Русије је нагласио да данашња церемонија носи посебну симболику, јер многи од оних који су заслужили да буду награђени тренутно нису у Русији, већ су на фронту. 

"Ми живимо у тешким и необичним временима. У највећој опасности данас су војници који се боре у специјалној војној операцији у Украјини", казао је Путин, поновивши још једном да се искрено диви њиховој храбрости и да без престанка размишља о свима који се боре за Русију и тако ризикују своје животе.

image
VV inauguration
banner