Русија

Вагнерови борци ослободили Соледар (ВИДЕО)

У јуришу на Соледар нису учествовале никакве јединице осим бораца групе, а преузели смо и контролу над рудницима соли у граду, поручио је Јевгениј Пригожин
Вагнерови борци ослободили Соледар (ВИДЕО)Getty © Anastasia Vlasova / Stringer

Оснивач групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин саопштио је да су припадници те групе преузели контролу над целом територијом Соледара, стратешки важног града на истоку Украјине, преносе "РИА Новости".

"Јединице групе 'Вагнер' преузеле су контролу над целом територијом Соледара. У центру града формиран је котао у коме се воде градске борбе", написао је Пригожин на друштвеној мрежи "ВКонтакте" и додао да ће број заробљеника бити саопштен сутра. 

Он је истакао да у јуришу на Соледар нису учествовале никакве јединице осим бораца групе "Вагнер".

Поред тога, његови борци преузели су контролу над рудницима соли у граду

Соледар је рударски град око ког су се јуче и данас водиле најжешће борбе. Освајањем града, руским снагама се отвара слободан пролаз ка Бахмуту.

Саветник шефа кабинета украјинског председника Алексеј Арестович рекао је да су неке јединице побегле са линије фронта код Соледара.

"Постоје јединице које беже код Соледара, бежале су и бежаће. Када нека чета побегне са правца, њихови суседи се по правилу узнемире, а непријатељ онда утрчава тамо", рекао је Арестович у емисији Марка Фејгина.

Украјински војник из Соледара рекао је за Си-Ен-Ен (ЦНН) да је ситуација "критична" и да је број погинулих сада толико висок да "нико не броји мртве".

"Ситуација је критична. Тешко је. Држаћемо се до последњег тренутка. Нико вам неће рећи колико има мртвих и рањених. Јер нико са сигурношћу не зна. Ни једна особа. Не у штабу. Нигде. Позиције се стално заузимају и поново заузимају. Оно што је данас била наша кућа, сутрадан постаје Вагнерова", рекао је војник и додао да у Соледару нико не броји мртве.

Војник је рекао да није јасно колики део града држе Руси.

"Нико не може са сигурношћу да каже ко се где преселио и ко шта држи", тврди он.

Он је такође рекао да верује да ће украјински војни лидери на крају одустати од борбе за Соледар и запитао се зашто то још нису урадили.

"Сви разумеју да ће град бити напуштен. Сви то разумеју. Само желим да разумем шта је поента (у борби од куће до куће). Зашто умрети, ако ћемо га ипак напустити данас или сутра?", упитао је он.

image