Русија

Русији дојадило, сазива седницу Савета безбедности УН због прогона УПЦ

Недавно се прогону неистомишљеника и опозиционих лидера у Украјини придружила жеља да се уништи једина канонска црква у Украјини, Украјинска православна црква, изјавио је Небензја
Русији дојадило, сазива седницу Савета безбедности УН због прогона УПЦwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја затражио је састанак Седнице безбедности УН у вези с прогоном руског становништва и Украјинаца који се не слажу са режимом у Украјини, као и због прогона канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

"Режим Зеленског, подређен Колективном западу, претворио се у ауторитарну диктатуру, што је само по себи значајна препрека миру. Недавно се прогону неистомишљеника и опозиционих лидера у Украјини придружила жеља да се уништи једина канонска црква у Украјини, Украјинска православна црква", нагласио је Небензја.

Руски дипломата је упозорио на озбиљне последице оваквог деловања по регионални мир и безбедност.

"Сматрамо да ова ситуација заслужује велику пажњу чланова Савета безбедности и зато тражимо од јапанског председавања да закаже одвојени састанак Савета безбедности на ову тему за поподне 17. јануара", додао је Небензја.

Према речима дипломате, 20. јануара, на неформалном састанку Савета безбедности УН Стална мисија планира да говори о бомбардовању цивилног становништва Донбаса 2014. године.

"Верујемо да ће за све државе, а пре свега за нове чланове савета, као и за све заинтересоване, бити изузетно корисно да се из прве руке упознају са сведочењима очевидаца, страних новинара и истраживача који су посетили Донбас", рекао је он.

Украјинске власти су 2022. године организовале највећи талас прогона канонске УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима земље забраниле су рад УПЦ, а предлог закона о њеној стварној забрани поднет је Ради.

image