Свет

Украјински безбедњаци поново мешетаре по црквама и манастирима УПЦ (ФОТО)

Истраге се тренутно спроводе у 13 објеката Украјинске православне цркве у Черкарској, Волинској и Херсонској области, објавила је СБУ на Телеграму
Украјински безбедњаци поново мешетаре по црквама и манастирима УПЦ (ФОТО)www.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Служба безбедности Украјине спроводи "истраге" у бројним објектима Украјинске православне цркве, због, како наводи, идентификовања особа којe могу да раде на штету националног суверенитета Украјине.

Украјинска обавештајна служба је на Телеграм каналу објавила да се истраге спроводе у 13 православних цркава у три епархије, у Черкашкој, Волинској и Херсонској области, укључујући цркве, манастире и административне јединице УПЦ. 

Како се у поруци наводи, истрага је покренута због "руске оружане агресије на Украјину" и за циљ има спречавање коришћења верских заједница као центара "руског света" и "заштите становништва од провокација и терористичких аката".

Служба безбедности Украјине тврди да се истрага спроводи уз сарадњу представника УПЦ и да је у оквирима устава Украјине и важећег законодавства.

Новооткривене "истраге" настављају тренд СБУ где се објекти УПЦ систематски оптужују за заступање проруских ставова.

Украјинска обавештајна служба је почетком месеца осумњичила свештенство Кијево-печерске лавре за наводно величање Русије и специјалне војне операције у Украјини, након што је у Лаври и још два места обавила "контраобавештајне активности."

Након тога, руска православна црква упозорила је да постоји реалан ризик да би монаси у Кијевско-печерској лаври у Украјини могли бити протерани из манастира, док је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила да "кијевски режим на челу са Зеленским, који не зна за крст, управља цепањем православља у Украјини."

image