Економија

Познати економиста и критпо-скептик упозорио на "изумирање" криптовалута

"Ово није крипто зима. Тај израз подразумева да ће доћи пролеће", изјавио је Питер Шиф
Познати економиста и критпо-скептик упозорио на "изумирање" криптовалутаwww.globallookpress.com © Piero Nigro/Keystone Press Agency

Криптовалуте немају будућност и инвеститори би требало да продају своју дигиталну имовину пре него што она постане потпуно безвредна, предложио је истакнути крипто-скептик Питер Шиф.

Док економисти упозоравају на тзв. "крипто зиму" усред огромног пада вредности дигиталних валута након колапса берзе "Еф-Ти-Екс", Шиф тврди да је ситуација заправо још гора.

"Ово није крипто зима. Тај израз подразумева да ће доћи пролеће. Ово такође није крипто ледено доба, јер се чак и то завршило након неколико милиона година", написао је на Твитеру извршни директор и главни глобални стратег "Еуро пацифик капитала". "Ово је крипто изумирање", додао је он.

Берзански ветеран и заговорник злата такође је споменуо да ће се златне полуге "поново уздићи и довести до нове сорте криптовалута с покрићем."

Шиф упозоравао на колапс крипто тржишта још у фебруару

Шиф је често критиковао криптовалуте, тврдећи да је биткоин препумпани шпекулативни балон који прети да експлодира, а људима који га сада купују остаће као безвредна имовина. У фебруару је упозорио да би највеће криптовалуте могле да изгубе сву вредност пре краја године.

Када је биткоин 2021. достигао 50.000 долара по токену, Шиф је рекао да "иако је могућ привремени помак до 100 хиљада долара, трајни пад на нулу је неизбежан".

Биткоин је изгубио око 75 одсто вредности откако је у новембру 2021. достигао највиши ниво вредности у историји од скоро 69.000 долара, док је вредност целокупног крипто тржишта изгубила око два билиона долара вредности.

Прошломесечни колапс "Еф-Ти-Екса", једне од највећих светских берзи криптовалута, наставља да потреса цело крипто тржиште. У петак је биткоин вредео 16.719 долара по новчићу.

image