Русија

Захарова: Запад не жали никога у Украјини

Портпаролка руског Министарства спољних послова каже да грађани НАТО земаља морају да схвате да је Алијанса у потпуности умешана у сукоб у Украјини
Захарова: Запад не жали никога у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да су резултати састанка НАТО-а у ваздухопловној бази Рамштајн, где је одлучено о питању снабдевања Кијевом оружјем, још један доказ потпуне неодговорности и жеље Запада за ескалацијом сукоба.

"Земље НАТО-а су потврдиле да ће повећати снабдевање Кијева модерним тешким офанзивним наоружањем. Резултати овог састанка недвосмислено сведоче о потпуној неодговорности Запада и жељи за даљом ескалацијом сукоба. Њима није жао никога на територији Украјине. Сада је јасно да не жале ни своје, јер се тенкови не возе сами", поручила је Захарова.

Захарова је такође упозорила да "они који ће ићи у саставу ових истих батаљона, бригада лица која прате тенкове, треба да знају какву су им судбину припремиле њихове владе".

Грађани НАТО земаља, како је рекла Захарова, морају да схвате да је Алијанса у потпуности умешана у конфронтацију са Русијом.

Она је подсетила да је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, говорећи у Савету Европе рекла да они воде рат против Русије.

"Директну умешаност Вашингтона у управљање украјинском војском признао је и председник САД Џозеф Бајден. Он је једноставно најавио да ће са приближавањем пролећа доћи до контраофанзиве Оружаних снага Украјине. Па, ко одлучује шта се дешава у Банковој улици (адреса украјинског председништва)? Разумемо да то није украјински председник Зеленски, иако се претвара да он доноси одлуке", навела је она.

У ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој, 20. јануара одржано је неколико састанака контакт групе за подршку Украјини земаља НАТО-а и њихових савезника. На овим састанцима разговарало се о снабдевању Кијева наоружањем и војном опремом.

Западни тенкови неће помоћи Кијеву

Захарова је додала да снабдевање Украјином тенковима са Запада неће променити ситуацију у корист Кијева, али да ће западне земље довести на нови ниво конфронтације са Русијом.

"Желели бисмо да вас још једном подсетимо да свако западно оружје које заврши у Украјини постаје легитимна мета руских оружаних снага. Испоручивање тенкова не мења ситуацију у корист кијевског режима, али доводи земље Запада на нови ниво конфронтације са нашом земљом и нашим народом", упозорила је.

Немачка влада потврдила је да ће Украјини да пошаље 14 "леопард" тенкова, јавио је кабинет Немачке и потврдио да ће други европски партнери послати тенкове Кијеву.

Циљ немачке владе јесте брзо састављање два тенковска батаљона (један батаљон садржи 18-45 тенкова), наводи се у саопштењу портпарола немачке владе.

Као први корак ка том циљу, Немачка ће обезбедити 14 "леопарда 2А6", муницију, логистичку подршку и средства за одржавање тих система наоружања.

Холандија упорно прекраја историју

Захарова је напоменула да у Холандији сматрају да је због политичке ситуације неприкладно одавање почасти подвигу војника Црвене армије који су ослободили затворенике Аушвица и других концентрационих логора.

"У Холандији, 'лидеру антируских и антиисторијских иновација', одлучили су да још једном прекроје историјску истину. Тако су власти, које је представљало локално Министарство спољних послова, захтевале да се руска амбасада уздржи од учешћа у Комитету Аушвица који је холандско удружење организовало 29. јануара у Амстердаму на комеморативној церемонији", навела је.

Како је рекла Захарова, званични Хаг није оклевао да изврши притисак на организаторе догађаја како би они раније повукли упућени позив руским дипломатским представницима.

"Ово није само богохуљење, ово је изопачење суштине наше цивилизације, које подрива њене темеље", поручила је.

Немачка се одрекла суверенитета испоручивши Украјини тенкове "леопард"

Руска званичница оценила је да је немачки канцелар Олаф Шолц заувек "потписао одрицање од независне немачке спољне политике".

"Дан када је донета одлука о испоруци тенкова 'леопард' је историјски. Историјски је и зато што је коначно доказао оно о чему смо дуго причали - апсолутном губитку суверенитета Немачке", рекла је она.

Захарова је напоменула да је Шолц заувек "напустио све што су његови претходници градили деценијама после Другог светског рата".

Сједињене Америчке Државе су 25. јануара објавиле намеру да испоруче 31 тенк "абрамс М1" у Кијев. Заузврат, немачка влада је потврдила да ће послати 14 тенкова "леопард 2А6" у Украјину из залиха немачких оружаних снага и да ће издати дозволе за поновни извоз у друге земље.

Одељења одбране Норвешке и Словачке такође су најавила намеру да пребаце тенкове у Украјину. Раније су одлуку да Кијеву обезбеде тенкове саопштиле власти Велике Британије, Француске и Пољске.

Захарова поручила новој америчкој амбасадорки: Не понављајте грешке ваших претходника

Захарова је изјавила да Москва разуме да нова амбасадорка САД у Русији Лин Трејси сада практично нема слободу маневара, али се нада да ће она узети у обзир грешке једног од њених претходника Мајкла Мекфола и да се неће мешати у унутрашње послове Русије.

"С обзиром на вриштећу русофобију у политичкој елити САД, нова америчка амбасадорка практично нема слободу маневара. Надамо се да ће нова амбасадорка узети у обзир грешке једног од својих претходника, сада већ признатог русофоба Мекфола. Мешање у наше унутрашње послове под плаштом рада са цивилним друштвом муњевито је претворило ту особу у отпадника. Не бих саветовала новој амбасадорки да иде овим погрешним путем", поручила је Захарова.

Како је додала, руска страна би могла да посаветује Трејсијевој да "престане да пева исту песму и да не понавља исте грешке – да се не препусти месијанству и менторским манирима који су сада неумесни".

image