Русија

Захарова: Европа се одала, рат у Украјини одавно су закували

Портпаролка Министарства спољних послова поручила да речи Аналене Бербок и Ангеле Меркел потврђују да је Запад унапред планирао рат са Русијом
Захарова: Европа се одала, рат у Украјини одавно су закувалиwww.globallookpress.com © Pool / Pool

Изјаве немачке министарке спољних послова Аналене Бербок и бивше канцеларке Ангеле Меркел указују да је Запад унапред планирао рат против Русије, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је алудирала на речи Бербокова која је на састанку Парламентарне скупштине Савета Европе 24. јануара европске земље позвала да престану да упиру прстом једна у другу, што је згодније и лакше, јер ће у том случају Русија и Путин победити.

"Обраћам се и другим државама, зашто нисте испоручили тенкове и хаубице ПзХ 2000, иако су их испоручиле Холандија и Немачка. Завршиће се само поделом Европе. Већ сам недавно рекла да, морамо више да урадимо за одбрану Украјине а по питању тенкова. А најважније је да то радимо заједно, а не да се играмо 'пронађи кривца' у Европи, јер ратујемо против Русије, а не једни против других", рекла је тада Бербокова.

"Ако овоме додамо открића Меркелове да су јачали Украјину и да нису рачунали на споразуме из Минска, онда говоримо о унапред планираном рату против Русије. И немојте касније да кажете да 'нисте чули'", закључила је Захарова.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је раније у интервјуу за немачки лист "Цајт" да су посреднички напори Немачке и Француске у Минским мировним споразумима били усмерени на то да се Украјини да времена да "постане јача". Касније се са њом сложио и бивши председник Француске Франсоа Оланд.

Руски председник Владимир Путин рекао је да су речи Меркелове биле неочекиване и разочаравајуће.

image