Русија

Захарова: Запад полако почиње да схвата да су САД одговорне за сукоб у Украјини

Поједини стручњаци, политиколози, новинари почињу да сведоче да су америчке провокације довеле до последица са којима се данас суочавамо, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Запад полако почиње да схвата да су САД одговорне за сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Запад почиње да схвата да су провокације Вашингтона довеле до сукоба у Украјини, изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова на ТВ каналу "Соловјев лајв".

"Испоставило се да је цела ситуација око Украјине изазвана америчком провокацијом. Што смо ми одавно схватили и покушавали да упозоримо и друге земље. Међутим, та чињеница се полако открива и на Западу појединим стручњацима, политиколозима, новинарима који, неко стидљиво, неко сигурније почињу да сведоче да су америчке провокације довеле до последица са којима се данас суочавамо", рекла је она.

Чињеница да су споразуми из Минска само "лажни приступ држава међународној правној сфери", када циљано лажне поруке постају основа за доношење одлука светске заједнице су доказ провокације о којој Захарова говори.

"Земље потписнице мирновних споразума заправо нису хтеле ништа да предузму по питању мировних споразума. Међутим, приложиле су та документа на усвајање Савету безбедности Уједињених нација како би их учиниле обавезним за све. Дакле, лагале су, а онда то недвосмислено признале - морају да одговарају", додала је Захарова.

Бивши британски премијер Борис Џонсон изјавио је у четвртак да је нормандијски формат, који је створен за мирно решавање сукоба на југоистоку Украјине, "дипломатски фалсификат".

Прошлог децембра, у интервјуу немачком листу "Цајт", бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да су Споразуми из Минска имали за циљ да се Украјини да времена да ојача.

Према њеним речима, "свима је било јасно" да је сукоб замрзнут и да проблем није решен, "али је то оно што је Украјини дало непроцењиво време".

image
VV inauguration
banner