Свет

Порошенко признао: Мински споразуми били су припрема за рат са Русијом (ВИДЕО)

Бивши украјински председник руским пранкерима открио да су споразуми били потребни како би добили на времену као и да имају подршку обе партије САД
Порошенко признао: Мински споразуми били су припрема за рат са Русијом (ВИДЕО)Getty © David Ramos / Stringer

Бивши украјински председник Петро Порошенко изјавио је да се Украјина од самог почетка припремала за рат са Русијом, а да су споразуми из Минска били потребни само да би се добило на времену.

На питање да ли се слаже да је споразуме из Минска било немогуће спровести, Порошенко је одговорио да је управо захваљујући њима Кијев успео да формира украјинске оружане снаге и обнови украјинску економију. 

"Мислим да је то веома талентовано написан документ, јер су нам били потребни споразуми из Минска да добијемо четири и по године да формирамо украјинске оружане снаге, обновимо украјинску економију и обучимо украјинску војску, да заједно са НАТО-ом створимо најбољу војску у источној Европи по стандардима НАТО-а", рекао је Порошенко у емисији пранкера Вована и Лексуса, мислећи да разговара са бившим амбасадором САД у Русији Мајклом Мекфолом.

Бивши украјински председник додао је да је уверен да овај успех не би био могућ без подршке САД, јер је на југу сва артиљерија западног калибра, односно из САД, мислећи на ХИМАРС ракетни систем.

Порошенко је рекао да "морају много да раде на стварању глобалне антипутинске коалиције".

"Депутинизовати свет. Једино тако га можемо зауставити. Сматрам да је основа антипутинске коалиције контакт група за одбрану Украјине ’Рамштајн’. Морамо да повећамо број земаља које улазе у групу", нагласио је он.

Према његовим речима, Украјини треба оружје и навео је:"када се налазиш на фронту, потребно је оружје а не речи".

"Русија има десет пута боље оружје, и 30 пута више тенкова. Авијација им је значајно моћнија. Пре свега мислим на крстареће ракете", истакао је Порошенко и додао да треба све да се уради како би Кијев добио авионе Ф16 и А10.

На питање о санкцијама, Порошенко је рекао да није задовољан њиховим резултатима и да треба смислити нешто иновативније.

Порошенко је нагласио и да га "нервира што се Украјина подржава само новцем".

"Украјина треба да добије план за чланство у НАТО. То би био одговор на Путинове уцене. Не постоји други начин да се он заустави", поручио је Порошенко.

На констатацију пранкера, лажног амбасадора Мекфола, да је причао са људима из Министарства одбране, који су рекли да нису сасвим задовољни Зеленским јер упорно говори да ће ускоро заузети Крим и да због тога људи из министарства мисле да је он мало луд, Порошенко је одговорио да Зеленски свашта прича и да не жели да га коментарише.

"Да сте ме то питали пре 24. фебруара, дао бих вам милион аргумената да сте у праву. А сада, надам се да схватате, Зеленског нећу да коментаришем, јер он свашта прича, можда је све то део кампање, пропаганде. Сваки рат се завршава миром, нема сумње. Најбржи пут до мира је да нам шаљете више оружја. Значи не папир и оловку за потписивање мировног споразума, већ муницију. Путин има значајне ресурсе да оствари победу", навео је Порошенко.

Он је додао да Украјинци немају довољно победа на фронту, као и да је то довољно за опстанак Украјине, али недовољно да се ослаби Путин, зато им треба више оружја и више санкција.

"Колико ће ово још трајати? Неће скоро крај. Путин неће зауставити рат ни у пролеће. Ослониће се на друго главно оружје, енергетику. Мало тога зависи од Украјине и Украјинаца, а много зависи од мудрости америчког народа. Не бринем се много јер имамо подршку обе партије САД", закључио је Порошенко.

image