Русија

Египатски дипломата пренео Лаврову поруку Блинкена: "Русија мора да стане"

Шта год Запад говорио и ма колико се правдао паролама "пут ка миру ће доћи са нашим оружјем", Русија верује да неће и свесна је да је НАТО већ увелико укључен у сукоб, појаснио је шеф руске дипломатије
Египатски дипломата пренео Лаврову поруку Блинкена: "Русија мора да стане"www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko

Оружане снаге Русије и војна команда предузимају све мере како се планови Запада не би испунили, и неће се испунити, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за новинаре са министром спољних послова Египта Самехом Шукријем.

Додаје да Русија прати како Запад планира пошиљке оружја Украјини и како је снабдева све озбиљнијим наоружањем.

"Видимо да Запад шаље тешко наоружање, али предузимамо мере да се Украјина не претвори у још већу опасност за нас и да кијевски режим не успе да угрози права свих држављана који се осећају као део руске културе и заједнице", нагласио је Лавров одговарајући на питање новинара где се завршавају црвене линије после којих ће Москва да употреби силу како би зауставила испоруке западног оружја у Украјину.

Лавров је нагласио да је НАТО већ увелико укључен у хибридни рат великих против Русије. 

Египат свестан да конфронтација са Западом траје деценијама

Москва гледа позитивно на поступке Каира у јеку сукоба у Украјини и антируских санкција, истакао је Лавров и додао да су египатске дипломате свесне да сукоб траје већ деценијама, због чега му приступају одговорно. 

Он је подсетио да су потписници Минских споразума  – бивши председник Украјине Петар Порошенко, бивша канцеларка Немачке Ангела Меркел и бивши председник Француске Франсоа Оланд – искрено су признали да су ти споразуми били потребни како би се рат против Русије припремио.

"Сви они су признали да је украјински режим активно користио период од мировних споразума за саботажу и припрему сукоба, за шта су западне земље стварале услове", рекао је Лавров.

Лавров добио поруку од Блинкена

Лавров је изјавио да је преко египатског министра спољних послова добио "једну поруку" од америчког државног секретара Ентонија Блинкена, о Украјини са захтевом да "Русија мора да стане и оде".

"Господин министар је рекао да ми је пренео одређену поруку државног секретара Блинкена, који је недавно боравио у посети Каиру. Ја то потврђујем", објаснио је Лавров.

Он је нагласио и поновио да је Русија спремна да саслуша сваки озбиљан предлог, озбиљан је нагласио, који има за циљ решавање тренутне ситуације али у њеном свеобухватном контексту.

Међутим, порука коју је добио од Блинкена, је, према његовим речима, само једна у низу површних тврдњи да Русија мора да стане и онда ће некако све бити у реду.

Лавров је нагласио да је Ентони Блинкен заборавио да помене који је прави интерес САД и Запада, што је, међутим, пренео генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, када је боравио у Јужној Кореји.

Лавров је алудирао на речи Столтенберга који је изјавио да Русија мора да изгуби, мора да буде поражена, Запад не може да дозволи да Украјина изгуби, јер ће то бити пораз Запада, и цео свет ће изгубити.

"Дао је себи за право да говори, не само у име тридесетак чланова Алијансе, већ у име свих држава света, Азије, Африке и Латинске Америке", нагласио је Лавров.

Запад доследно недоследан

Москва је забринута због ситуације око Ирана, јер се Запад одлучио за политику укидања Заједничког свеобухватног акционог плана (ЈЦПОА), "очигледно им није страно да олако одбацују резолуције Савета безбедности УН и пређу на агресивне акције", рекао је Лавров.

"Забринути смо због тензија око Ирана. Сматрамо да је огромна грешка Запада, пре свега, учесника ЈЦПОА, што су се воде политиком укидања овог изразито важног документа, који је једногласно одобрио Савет безбедности УН", појаснио је.

Вашингтон разматра војне опције како би спречио Иран да набави нуклеарно оружје, нагласио је Лавров и додао да ако САД у те сврхе не морају да "куцају на отворена врата" јер је иранско руководство доавно издало фатву која забрањује развој нуклеарног оружја.

"Поступци Запада значе само једно – да они и даље више воле, баш као што су радили у вези са споразумима из Минска о украјинском решењу, да пљују на резолуције Савета безбедности УН и олако пређу на агресивне акције које укључују војну силу", закључио је Лавров.

Палестинско-израелски дијалог

Москва и Каиро се залажу за што скорије покретање палестинско-израелских преговора у условима тренутне негативне динамике, изјавио је Лавров.

"Озбиљно смо забринути због негативне динамике развоја ситуације у зони палестинско-израелског сукоба. Обострано смо потврдили потребу да се палестинско-израелски преговори отпочну што је пре могуће", рекао је министар.

Према његовим речима, Русија сматра да је неопходно да се обнови рад "квартета" (Русија, САД, ЕУ и УН) међународних посредника на блискоисточном решењу, као и да је пожељно да "квартет" ради у блиској сарадњи са Лигом арапских држава.

"За сада, нажалост, није примећен напредак у овом правцу", додао је руски министар.

Египат и Русија ће користити само националне валуте

Египат намерава да повећа обим трансакција са Русијом у националним валутама, изјавио је египатски министар спољних послова и додао да ће то олакшати трговинске операције економским оператерима.

"Намеравамо да повећамо обим трансакција у нашим валутама. Тренутно смо у почетној фази, имамо још низ консултација о овим питањима, али смо фокусирани на даљи рад у овој области", рекао је Шукри.

Он је додао да Египат рачуна на повећање снабдевања житом из Русије.

"Снабдевање житом је један од кључних момената наших односа, Русија је један од кључних добављача жита на светско тржиште, које је један од кључних производа у Египту", рекао је египатски званичник.

Према његовим речима, циљ је, не само да задрже садашњи темпо и обим снабдевања, већ и да их додатно повећају и додатно прошире трговину и у другим правцима.

image
VV inauguration
banner