Русија

Захарова: Да ли је Немачка "правна држава" будући да нас опет неосновано оптужују за сајбер нападе

Руска званичница се запитала да ли је Немчка уопште правна држава, с обзиром на речи Шолца, који је рекао да би у "правој држави" као што је Немачка, званичници морали да се суздрже од неоснованих претњи
Захарова: Да ли је Немачка "правна држава" будући да нас опет неосновано оптужују за сајбер нападеwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Берлин оптужује Москву да је извршила сајбер нападе без икаквих доказа, рекла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"У Немачкој је неко напао сајт наше мезимице – обожаватељке 'рата против Русије', министарке спољних послова Аналене Бербок, која је потрошила 136.000 евра на козметику из државног буџета.

Хакери су циљали и званичне ресурсе низа других институција. Немачко Министарство унутрашњих послова је, не трепнувши оком, одмах саопштило да су напади дошли из Русије", написала је Захарова Телеграму.

С обзиром да су оптужбе без истраге одмах пале на Русију, Захарова је подсетила на речи немачког канцелара Олафа Шолца, који је рекао да у "правој држави" као што је Немачка, званичници би морали да се суздрже од неоснованих претњи и да говоре само оно што могу да докажу.

"Из овога извлачимо један од три закључака: или Берлин има доказе, ал' ваљда би за ових десет година нешто рекли, или се Шолц излетео не размисливши, или Немачка није правна држава?", закључила је Захарова.

На раније оптужбе да Кремљ стоји иза хакерских напада, портпарол руског председника Дмитриј Песков је рекао да државни врх није повезан са нападима и позвао је да се престане са апсурдним повезивањем активности било које хакерске организације са Руском Федерацијом.

Пре тога је 13. јануара амерички новинар Мет Таиби изнео доказе да запослени на "Твитеру" нису пронашли никакве доказе "руских ботова" на друштвеној мрежи на изборе у Великој Британији или САД.

image