Русија

Освета руских хакера Немачкој због слања "леопарда"? Песков: Ово је апсурдно

Килнет, Инфинити, Анонимуси и друге групе покренуле масовни напад на веб странице немачких владиних агенција и банака
Освета руских хакера Немачкој због слања "леопарда"? Песков: Ово је апсурдноwww.globallookpress.com © Annette Riedl

Хакерска група "Килнет", која је наводно повезана са Русијом, пријавила је хакерске нападе великих размера на инфраструктуру Немачке као одговор на наводно планирано снабдевање Украјином тенковима "леопард".

Како се наводи, у нападима су учествовале и групе "Инфинити", "Анонимуси" и друге организације руских хакера које су покренуле масовни напад на веб странице немачких владиних агенција и банака.

Како преноси руски портал "Меш" (Mash) под њиховим ударом нашло се и немачко Министарство одбране и савезна влада, а пале су и веб странице аеродрома Хамбург, Дрезден и Диселдорф.

Подсећамо да су хакери групе "Килнет" недавно јавили да су почетком прошле године обновили односе са белоруском хакерском групом "Инфинити" која је подржала Русију, и према речима руског хакера, прилично добро се показала на сајбер фронту.

"Налазимо се у рату и имамо једну мисију, а то је да свим средствима уништимо непријатеља", рекао је један од хакера групе Килнет и додао да сукоб који се одвија на мрежи може у великој мери да допринесе решавању дипломатских питања између Русије и САД.

Недуго после ове објаве, Маш је јавио да су руски хакери из "Килнета", заједно са белоруском групом "Инфинити" хаковали Америчку пореску службу.

"Сајбер-ратници сада имају приступ подацима више од 198 милиона америчких грађана, односно о сваком другом пореском обвезнику", написали су.

Како преноси извор, хакери обећавају да ће, ако државе наставе да нападају Русију, целу ову базу података објавити јавно.

Песков: Апсурдно је повезивати хакере са руском државом

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је апсурдно повезивати било какве хакерске нападе са руском државом.

"Искрено се питамо зашто се било која група хакера повезује са Русијом. Нико не може да објасни зашто баш са нама, а не са неком, на пример, европском земљом. Ово је апсурдно", нагласио је Песков.

Он је додао да много хакерских напада на Русију долази из Сједињених Америчких Држава, али је питање да ли то треба повезивати са Белом кућом. 

"Ми гледамо одакле долази велика већина хакерских напада на Руску Федерацију, посебно на осетљиве организације, укључујући и сајт председника. Много је напада са територије САД. Да ли све ове сајбер групе треба да се повезују са Белом кућом по овом основу? Вероватно би звучало апсурдно", закључио је.

image