Русија

Русија: Не враћамо се у Савет Европе

Захаљујући политици западних земаља, ова организација се претворила у "свлачионицу Европске уније" и одрекла се свог главног циља - постизање јединства европских народа, рекао је руски заменик министра спољних послова
Русија: Не враћамо се у Савет ЕвропеGetty © Dean Mouhtaropoulos / Staff

Русија се неће враћати у Савет Европе јер је то престала да буде организација чији је главни циљ постизање јединства европских народа, рекао је заменик министра спољних послова Александар Грушко у интервјуу за "Парламентарне новине".

Савет Европе, приметио је дипломата, се захваљујући политици западних земаља, претворио у нешто супротно, постао је "свлачионица Европске уније".

"Нема смисла да се враћамо у такву организацију", рекао је Грушко.

Претходно је председник Владимир Путин поднео Државној думи предлог закона о престанку важења међународних уговора Савета Европе у Русији, посебно Конвенције о заштити људских права и основних слобода, Конвенције о сузбијању тероризма и Повеља Савета Европе. Документ је објављен у електронској бази података Думе. Очекује се да ће Доњи дом парламента разматрати релевантни закон 16. фебруара.

Грушко је прашину која се подигла око престанка важења поменутих закона повезао са неоснованим страховима које прате неправедне спекулације.

"Наша земља је привржена универзалним конвенцијама УН о људским правима, као и споразумима у оквиру Заједнице независних држава и другим регионалним форматима. Генерално, Устав Руске Федерације гарантује шири скуп права и слобода од Европске конвенције о људским правима и других совјетских европских уговора", поручио је Грушко.

Русија је 15. марта званично иступила из Савета Европе. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова образложила је одлуку тиме да Русија не жели да буде "дечак за бичевање".

image