Свет

Грушко: О Украјини у НАТО може да размишља само лудак

Заменик министра спољних послова Русије поручио да НАТО не може да живи без непријатеља
Грушко: О Украјини у НАТО може да размишља само лудак© Sean Gallup / Staff

Заменик министра иностраних послова Александар Грушко поручио је да ширење НАТО не доприноси јачању безбедности Алијансе, преносе РИА Новости.

"О уласку Украјине у НАТО сада може да размишља само лудак. Ово је засновано на рационалном понашању Запада. Али је ипак ирационално", рекао је дипломата агенцији.

Грушко је подсетио да је и пре самита у Букурешту 2008. године, на којем је одлучено да би Украјина и Грузија могле да постану чланице Алијансе, Русија упозоравала на опасност овог корака.

Према његовим речима, "НАТО заборавља принцип да нико не јача своју безбедност на рачун других".

"Обавезали смо се да нећемо предузимати било какве кораке који би могли значајно да утичу на безбедност једних од других. Ако једна страна каже да то не чинимо, онда нема потребе, треба да седнемо и договоримо се како да обезбедимо безбедност и за НАТО и Русију, како обезбедити безбедност Украјине. То није урађено под изговором да је, кажу, то желела сама Украјина, а НАТО је само одговорио на захтев суверене државе и генерално то је део принципа да државе саме бирају начине да обезбеде безбедност", рекао је Грушко.

Дипломата је појаснио да ширење Северноатлантске алијансе не доприноси јачању безбедности самог блока.

"Узгред, пријем Финске и Шведске погоршава безбедност НАТО-а, јер се ствара линија додира од више од 1.200 километара са Русијом, коју НАТО проглашава главним непријатељем и претњом самој Алијанси", додао је заменик министра спољних послова.

У позадини руске специјалне операције, Финска и Шведска су 18. маја предале генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу пријаве за придруживање Алијанси. Турска је прва блокирала почетак процеса разматрања проширења блока због безбедносних и антитерористичких питања, али је 29. јуна потписала меморандум са Стокхолмом и Хелсинкијом, који узима у обзир све разлоге за забринутост Анкаре.

Након тога, Турска је повукла примедбе на улазак нових земаља у НАТО. Истовремено, председник Реџеп Тајип Ердоган скренуо је пажњу на то да брзина процеса приступања Алијанси зависи од испуњења услова Анкаре.

Од 6. октобра, 28 земаља од 30, донело је позитивну одлуку о пријему Шведске и Финске у НАТО, са изузетком Турске и Мађарске.

НАТО не може да живи без непријатеља

Заменик руског министра спољних послова изјавио је да је НАТО организација која не може да живи без непријатеља.

"НАТО је организација која не може да живи без непријатеља. Данас, у потрази за новим објектима, прелази у нове регионе, тренутно у Азију, до граница Кине. Сада су Азију прогласили зоном интереса Aлијансе, а своју одбрамбену зону  већ потиснули до граница Кине", рекао је Грушко.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да су "Москва и Пекинг уједињени у одржавању улоге Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН), али Запад има своје планове за интеракцију између азијско-пацифичких држава".

image
VV inauguration
banner