Русија

"Убица дронова": Како су Руси "уклопили" совјетске ПА топове са елементима вештачке интелигенције

Ради се о даљински управљаном борбеном модулу велике ватрене моћи опремљеном савременим системом за управљање ватром, који је заснован на вештачкој интелигенцији и системима проширене тактичке свесности. Једноставност борбеног модула ће омогућити његову интеграцију са читавом лепезом копнених борбених платформи, али и масовну производњу
"Убица дронова": Како су Руси "уклопили" совјетске ПА топове са елементима вештачке интелигенције© Военная Мысль

Искуства из Специјалне војне операције у Украјини која има све облике савременог рата упућују да ће успешнија бити она страна која ефикасније одговори на све већу употребу лутајуће муниције, или камиказа дронова, као и минијатурних ударних дронова - квадкоптера, који су у стању да направе озбиљну штету на фронту.

Модерне армије света све више у своје наоружање уводе различите беспилотне летелице, без којих се ратни сукоб данашњице не може замислити.

Најмање тактичке формације у свом саставу поседују гаму минијатурних дронова за извиђање, или ударна дејства по изолованим тачкама непријатеља који се налази у њиховој зони одговорности.

Јединице ранга чете који се налазе у саставу моторизованих и оклопно-механизованих снага данас већ располажу камиказа дроновима који су стању да униште основни борбени тенк или артиљеријско оруђе, али и тактичким извиђачким беспилотним летелицама већег радијуса дејства, које могу да наводе и коригују артиљеријску ватру. Дакле, све ово упућује да ће фронт будућности да „врви“ од ових средстава.

Руска армија пажљиво прикупља ратна искуства из специјалне војне операције. Нема никакве сумње да је централна тачка руских инжењера и војних специјалиста фокусирана на даљи развој употребе беспилотних борбених система на тактичком, оперативном и стратегијском нивоу, као и модалитетима ефикасне одбране од њих, јер се рачуна да ће и непријатељ располагати са аналогним средствима.

За очекивати је да руска војна индустрија у наредном периоду предузме озбиљне напоре да, у складу са новим околностима, изврши модернизацију постојећих система ПВО, али и реализује пројекте развоја потпуно нових система који ће, осим топова и ракета, у свом наоружању имати и средства за електронско ометање, па и борбене ласере.

На ове захтеве већ су реаговали поједини делови руског војноиндустријског комплекса који раде на дубокој модернизацији проверене борбене технике, а истовремено и једноставни за масовну производњу.

Пројекат инжињера из Кизљара

Руско Министарство одбране одобрило је пројектну конструкторску документацију коју су направили инжењери АО "Концерн Кизлярский электромеханический завод" (КЕМЗ) у циљу производње модернизованих противваздухопловних артиљеријских оруђа ЗУ-23.

У основи, ради се о аутоматизованом даљински управљаном борбеном модулу конструисаног на бази стандардног ПВО топа ЗУ-23.

У комплекс је интегрисан КЕМЗ-ов централни компјутеризовани систем (ЦВС) са елементима вештачке интелигенције који ствара услове проширене реалност. Централни комјутеризовани комплекс има функцију да у реалном времену обрађује све податке са оптичких нишана, сензора који прате атмосферски притисак, температуру, брзину и смер ветра и сл. На основу ових показатеља, израчунавају се параметри ваздушног циља, дају оптималне варијанте за његово најефикаснје уништење и, уместо оператера, врши функцију захвата оружја.

Штавише, оператер, користећи тактичке наочаре проширене реалности, види ове мете (ЦВС их посебно обележава) и у реалном времену селектује најопаснији ваздушни циљ. Након одабира циља систем за управљање ватром преузима све функције навођења оружја и прорачунавања свих релевантних података, а оператер треба само да притисне дугме за отварање ватре.

Посебни тестови су показали да је овај систем у стању да погоди ваздушну мету величине беспилотне летелице са вероватноћом од чак 85-90 одстсо.

Респектабилна ватрена моћ

Перспективним комплексом за борбу против беспилотних летелица се може управљати даљински са преносног контролног пункта који је удаљен од оруђа и до 100 метара, или путем радио везе са даљине и до 2.000 метара. Ово је изузетно важно јер се тако избегавају људске жртве, ако дође до уништења система.

За повећање ефикасности модернизованог система ЗУ-23 који има и функцију борбе против непријатељске живе силе, специјалисти КЕМЗ-а су развили посебну парчадно-разорну муницију са упаљачима који се даљински активирају на одређеној висини/даљини.

Пошто артиљеријско оруђе има домет до 3.000 метара, разматра се и опција интеграције лаких преносних ракетних система "верба". Оно што је изузетно важно код овог система је велики капацитет борбеног комплета који се састоји од 1.000 граната калибра 23мм, као и брзина паљбе спарених топова која достиже 2.000 граната у минуту.

Симулатори нове генерације

Инжењери Концерна КЕМЗ су развили и веома напредни тренажер за обуку на овом систему са применом технологије виртуелне реалности. Он је толико реално урађен да у потпуности симулира физичке параметре правог оруђа који се јављају приликом борбене експлоатације. Помоћу овог тренажара, скраћен је период обуке за нове оператере и умањена њена цена, јер нема потребе да се излази на полигон, троши муниција и смањује ресусрс топовских цеви.

Систем омогућава да се више симулатора увеже у јединствену мрежу у којој учествује неколико војника који се истовремено налазе на обуци, што даје посебну драж и стимулише сам процес обуке.

Програм обезбеђује и различите модалитете сценарија који верно одликавају гађање из места или покрета, као и када се возило налази под непријатељском ватром. Сама технологија израде овог тренажера је јединствена у Русији и концепт се може приментити како за обуку на савременој борбеној техници, тако и у цивилном сектору.

image